Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Beba ostavljena na pragu crkve: Tek rođeni dječačić čeka staratelja i identitet

Preuzmite sliku

Dječačić koji je 9. oktobra pronađen pred crkvom u Čajetini još petnaestak dana imat će identitet NN, a do tada, kada je krajnji rok da mu Centar za socijalni rad da ime, zvat će ga – ko kako želi.

A jedini koji ga oslovljavaju su zaposleni na Odjeljenju neonatologije Opšte bolnice Užice na kome se, od dana kada je pronađen pred crkvom, mališan i nalazi.

– Tepamo mu slaktim nadimcima koji pristaju svoj djeci. Neko mu kaže Švrćo, neko Slatkišu, neko Mili, Šećeru, kako kome u tom trenutku padne na pamet. Imenom koje bi eventualno moglo da bude pravo nikoga ne zove, prvo jer bi to bilo pregrubo za bebu, a drugo – nismo mi ti koji treba da dajemo ime – kažu u užičkoj bolnici.

Oni još kažu da se novoronđenče i dalje nalazi izolirano od drugih beba jer je rođeno van zdravstvene ustanove, iako je zdrav i iz dana u dan napreduje.

Osoblje ove ustanove prvo je koje je, doduše u šali, dalo prijedlog za dječakovo ime. A ono glasi – Đorđe, po doktoru Đorđu Jokoviću, koji je primio bebu i o njoj medijima tog dana dao mnogo izjava.

Ipak, taj prijedlog važio je samo taj dan. Potom se u komentarima na tekstove o tom događaju javilo još potencijalnih “kumova”.

Do 9. novembra, kada je i krajnji rok da Centar za socijalni rad u Čajetini, koji je proglašen za staratelja dječaka bez identiteta, da ime, mališa će biti na Neonatologiji.

Poslije slijedi selidba na dječije odjeljenje, na kome će ostati do slanja u hraniteljsku porodicu.

Dosadašnja istraga nije utvrdila ko je majka dječaka, koji je, u vrijeme kada je pronađen pred ulazom u bogomolju, od života imao tek nekoliko sati. (Blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,