Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Balkanski barometar: Stopa nezaposlenosti i korupcija ocijenjeni kao glavni razlozi za brigu javnosti u Jugoistočnoj Evropi

Preuzmite sliku

Stopa nezaposlenosti i stanje privrede glavni su razlozi za brigu šire javnosti u Jugoistočnoj Evropi konstatirano je u ovogodišnjem izdanju Balkanskog barometra čiji će rezultati biti predstavljeni sutra u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) će sutra, ovogodišnje izdanje Balkanskog barometra, godišnjeg istraživanja stavova, iskustava i mišljenja u ekonomijama obuhvaćim strategijom Vijeća pod nazivom “Jugoistočna Evropa 2020“ (JIE 2020), strategija za radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi.

Balkanski barometar, kako je navedeno, “je moćan alat u kome se rezimiraju viđenja šire javnosti, ali i poslovne zajednice o različitim pitanjima kojima se bavi strategija JIE 2020“. Njime se pruža niz korisnih statističkih podataka o ekonomijama u Jugoistočnoj Evropi (JIE), čime se omogućuje direktno poređenje sa istraživanjem iz prethodne godine, a daje se i uvid koji može pomoći pri analiziranju glavnih makroekonomskih trendova u regionu s ciljem da se utvrde glavna pitanja i oblikuju buduće politike.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju će sutra u Sarajevu dati uvodne napomene vezane za Balkanski barometar nakon čega će Vladimir Gligorov, stručni konsultant GfK-a i istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije iz Beča, predstaviti glavne rezultate oba istraživanja.

Korupcija je pitanje koje je dobilo na značaju u ovom dijelu Evrope, te je na regionalnom nivou 27 posto ispitanika obuhvaćenih istraživanjem reklo da je korupcija jedan od glavnih problema, što predstavlja veliku promjenu u odnosu na 15 posto onih koji su bili istog mišljenja u prethodnom istraživanju.

Balkanski barometar, koji je prvi put objavljen 2015. godine, ispituje 7.000 građana i 1.400 preduzeća iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije i Makedonije o čitavom nizu različitih pitanja koja se bave političkim, socioekonomskim i poslovnim razvojem te razvojem investicione klime, infrastrukture, vladavine prava kao i drugim pomacima u regionu.

Ovogodišnje istraživanje je obuhvatilo i odabrane podatke o Moldaviji i Sloveniji, te na taj način dalo širi pregled regiona Jugoistočne Evrope. Balkanski barometar za 2016. godinu objavljen je u dva dijela, “Istraživanje javnog mnijenja“ koje se bavi stavovima građana i „Istraživanje privrednika“ u kome se rezimiraju mišljenja preduzeća. Publikacije su pripremljene i izrađene u saradnji Vijeća i GfK-a, a finansiralo ih je Vijeće za regionalnu saradnju.

Panel diskusija o razvoju u cjelini i tempu reformi na Zapadnom Balkanu kao i o glavnim prioritetima kako ih vide građani i privredni subjekti iz regiona će biti dio skupa na kome će se predstaviti Balkanski barometar, a na kome će među panelistima biti predstavnici vlada, privatnog sektora, civilnog društva, te međunarodne i akademske zajednice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje