Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bajramske poruke sa Kosova: Islam je vjera mira i milosti za sva bića

Preuzmite sliku

Centralna bajramska manifestacija za Kosovo u organizaciji Islamske zajednice Kosova održana je danas u prepunoj džamiji Sultan Mehmet Fatih u Prištini. Manifestacija je počela u 4,15 sati klanjanjem sabaha, a potom je sa početkom u 5,40 sati klanjan bajramski namaz, koji je predvodio Sabri Bajgora, glavni imam Islamske zajednice Kosova.

Uslijedila je bajramska hutba koju je održao kosovski muftija Naim Ternava, koji je podsetio da su muslimanski vjernici kroz post i molitve osjetili vrijednosti ovog svetog mjeseca ramazana, mjeseca Kur'ana i mjeseca spasa.

Muftija je kazao da su vjernici tokom ramazana hranili dušu obožavanjem Allaha i žrtvovanjem tražili oprost svojih grijehova. On je istakao da se pozivu za pomoć siromašnima upućenom na početku mjeseca posta odazvao veliki broj kosovskih biznismena i samo putem Islamske zajednice Kosova pomoć je stigla do 15.000 porodica.

“Islam je vjera mira i milosti za sva bića”, poručio je kosovski muftija.

Naglasivši da je u svijetu umanjena bezbijednost i da nestaju bratska osjećanja i poštovanje među ljudima, muftija je istakao da se vrši nasilje i ubijanje mnogih nevinih, djece i staraca, bez ikakve milosti na ratnim žarištima.

“Posljednji slučajevi u Istanbulu i Iraku, kao i sinoć u Medini pored groba izaslanika Muhameda, najsvježiji su dokazi šta mogu da urade zločinci, gdje su nastradali mnogi nevini ljudi”, kazao je on.

Muftija Ternava je istakao da je islam čista vjera, da je najveći grijeh za vjernika u islamu ubiti čovjeka i da je teror protiv islamske vjere.

“Ovo što se dešava u svijetu, kao u ime islamske vjere, to nema nikakve veze sa islamom. Islam nije vjera nasilja, nego mira, solidarnosti, zajedničkog života, jer nas tako uči Kur’ an, tako nas uči Muhamed, posljednji izaslanik za čovječanstvo”, kazao je muftija.

Pozvao je i na očuvanje slobode na albanskim teritorijama i na Kosovu za koje je, kako je istakao, proliveno mnogo krvi i izgubljeni su životi mnogih mučenika. Muftija Ternava je na kraju svim vjernicima čestitao Bajram i pozvao na saradnju za dobrobit domovine. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,