Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Automehaničar nakon što je u nesreći izgubio obje noge i ruku vratito se poslu

Preuzmite sliku

Tragedija koja ga je snašla u septembru 2017. godine nije ga zaustavila. U nesreći mu je berač kukuruza zahvatio obje noge i desnu ruku, međutim uprkos tome Zvonko Horvat iz Podgorja je i u najtežim trenucima zračio optimizmom i voljom i željom za životom.

Od nesreće je prošlo više od tri godine i danas Zvonko Horvat radi u svojoj automehaničarskoj radioni u Podgorju koja je ovih dana opremljena najmodernijom opremom.

Naime, Zvonku je odobren projekt od strane Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Projekt je izradila i prijavila Razvojna agencija VTA te je Zvonku za opremanje Auto servisa i vučne službe Horvat odobreno 15.000 KM.

 • PoDRŠKU ovom čovjeku koji svojim primjerom zaista ostavlja bez riječi, dali su i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, direktorica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, predsjednik MO Podgorje Milan Krmpotić, koji su obišli savremeno opremljenu radionu.

  Inače, Zvonko je automehaničarsku radionu otvorio 6 mjeseci prije nesreće u kojoj je izgubio obje noge i ruku.

  – Uprkos nesreći, odlučio sam se vratiti poslu jer zaista mi je bilo teško dati u najam nešto u što sam uložio toliko truda. Nastavio sam dalje i za to dobio podršku sa svih strana. Naučio sam raditi i drukčije ne bih niti mogao. Naručujem dijelove, dogovaram poslove, dajem savjete svojim dečkima. Snalazim se i nastojim iskoristiti sve ono dobro što život pruža – rekao je Zvonko dodavši kako danas zapošljava petero ljudi, od kojih je njih troje s invaliditetom.

 • Zvonko ne samo da je nastavio raditi, već i modernizira i širi svoje poslovanje. Zahvaljujući opremi koju su nabavili putem projekta vrijednog 15.000 KM, u Auto servisu Horvat mogu obaviti kompletnu pripremu za tehnički pregled.

  – Imamo opremu za ispitivanje amortizera, kočnica, za optiku, špur, ispitivanje za eko-test… Želimo olakšati ljudima da bez puno hodanja, na jednom mjestu obave sve što je potrebno za tehnički pregled – kaže Zvonko.

  Ovom prilikom zahvalio je svima koji su ga podržali kada mu je bilo najpotrebnije.

  – Prije svega, hvala mojoj ženi i roditeljima. Nisam odustao i nastavio sam dalje i zahvalan sam svima koji su me u tome podržali. Prije svega, hvala mojoj supruzi i roditeljima. Hvala Gradu Virovitici, Božidaru Sabi, Ivan Kunkić, Intercarsu, Ivici Geriću. Ukratko, hvala svima koji su vjerovali u mene – dodao je Zvonko.

 • Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin istaknuo je kako nam Zvonko svojim primjerom pokazuje da moramo razmisliti o životu i da ne postoje nepremostive stvari.

  – Ovo mi je posebno drag projekt jer je ovaj čovjek pokazao nešto što malo ko pokazuje, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. On nije plakao nad svojom sudbinom niti je dopustio da ga iko žali i kao takav je nama svima motiv. Nije stao, već je nastavio je sa svojim poslovnim aktivnostima, štaviše, širi svoje poslovanje i zapošljava. On je može ponos našeg grada, županije, ali i Hrvatske. Zvonko stvara, privređuje, zapošljava ljude i ide dalje. To je brdo pozitivne energije koju on daje i drago mi je što poznajem takvog čovjeka – rekao je gradonačelnik I. Kirin, piše virovitica.hr.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje