Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Austrijski mediji: Potres je Petrinji uništio i laboratorij od 1,5 miliona eura

Preuzmite sliku

Austrijski dnevnik objavio je reportažu iz Petrinje u kojoj se navode štete koje je ovaj grad s okolicom pretrpio na svojoj gospodarskoj infrastrukturi.

Neue Vorarlberger Tageszeitung, list s krajnjeg zapada Austrije, reportažu navodi znakom koji pozdravlja posjetitelje: “Mali grad s velikim srcem.” Između ostalog, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović je kazao:

“U cijeloj Hrvatskoj ne možete naći toliko svinja”

“Kroz projekte EU-a dobili smo 150 miliona eura. Trebali smo i laboratorij za proizvodnju kestena.”

Dumbović je reporteru iz Austrije rekao da je dotični laboratorij koštao 1,5 miliona eura i da je sada uništen:

“Imali smo strateške partnere koji su kupili do 50 hektara zemlje. Ono što su na moru masline, to je ovdje trebao biti kesten.”

U reportaži se konstatira da bi velika financijska pomoć koju je EU odobrila za obnovu potresom uništenih područja trebala potaknuti građevinsku industriju, a time i hrvatsku privredu u cjelini. No, to još uvijek, stoji dalje, neće ovaj kraj izvući iz problema strukturnih slabosti.

Kao primjer za to list novi “Gavrilović”. Tvornica je, piše, imala sreće tokom potresa, ali šteta do koje je ipak došlo, i jednomjesečna obustava proizvodnje prouzročili su štetu koja se procjenjuje na dva do tri miliona eura. Tvornica zapošljava 500 ljudi, ali većina sirovina se uvozi.

“Uzmite proizvođača poput Tönniesa u Njemačkoj. Tamo se dnevno zakolje 25.000 svinja. A ovdje nema 25.000 svinja. Ne možete ih toliko prikupiti po cijeloj Hrvatskoj. Klaonice se teško isplate”, kazao je Dumbović. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,