Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Austrijski maturanati optužili zaštitare u Hrvatskoj da su silovali djevojke

Preuzmite sliku

Austrijski maturanti  na svoju maturalnu ekskurziju došli su u Hrvatsku.

Međutim prema pisanju Kronen Zeitung, nekima je odmor završio loše. Jedan od maturanata iz Donje Austrije na društvenim mrežama pokrenuo je uzbunu kada je napisao da su njegove kolegice, maturantice silovane, te da su ih drogirali.

Bastian K. (18) za Kronen Zeitung piše da je ljetovanje nakon iscrpljujućeg lockdowna u domovini platio 800 eura. Smještaj jeu hotelu s dvije zvjezdice na poluotoku Lanterna u Istri. Navodi da je čuo kako su zaštitari maltretirali djevojke, drogirali ih pa čak i silovali. Mladi Austrijanac uputio je na Instagramu i Snapchatu apel da se navodi istraže. Ubrzo je bio zatrpan informacijama djevojaka iz Austrije i Njemačke.

“Mnoge su mi mlade djevojke napisale da su traumatizirane i da ne znaju s kim bi trebale razgovarati”, izjavio je.

Iz Kronen Zeitunga kontaktirali su organizatora putovanja te su dobili odgovor kako su im poznate optužbe protiv zaposlenika vanjske zaštitarsk efirme iz Austrije i Hrvatske, ali da nisu potvrđene. Također provodi se istraga s ciljem razjašnjenja optužbi. Osumnjičeni uposlenici su udaljeni s posla, a poslodavci  su također upoznati s događajima. Maturalna ekskurzija je u organizaciji firme „X-Jam“.

Glasnogovornica „X-Jama“ je rekla: “Ekipa X-Jama nadzire ne samo cijelo područje 24 sata na dan nego također i rad vanjskih zaštitara. Imamo detaljno isplanirani koncept osiguranja za maturalno putovanje. Ukupno 300 uposlenika X-Jama brinu o dobrobiti i sigurnosti gostiju. X-Jam je od osnivanaj pozdravio više od 150.000 gostiju i nikada nije došlo do bilo kakvog uznemiravanja. Silovanja i davanje droge za silovanje od strane zaštitara su isključeni, iz današnjeg aspekta” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,