Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

AP: Vučić obećava evropski smjer, nagovijestio sankcije Rusiji

Preuzmite sliku

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije položio je zakletvu za svoj drugi mandat na ovu funkciju, obećavši da će zemlju zadržati na putu članstva u EU i nagovjestivši da bi nova vlada mogla razmotriti pridruživanje zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini, piše agencija AP.

Uprkos tome što je glasala za tri rezolucije UN-a kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, Srbija je i dalje jedina evropska država koja se nije pridružila sankcijama protiv svog saveznika Moskve, navodi AP.

U svom inauguracijskom govoru u parlamentu, kako dodaje agencija, Vučić je rekao da će prioritet Srbije biti njen put do članstva u Evropsku uniju i da će nova vlada, koja bi trebala biti formirana u julu, morati više raditi na ulasku u 27-člani blok i razmotriti sankcije protiv Moskve, iako nije posebno spomenuo Rusiju.

Uz ocjenu da je Vučić uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima uglavnom na svojoj proruskoj agendi, AP dodaje da je rekao da u novom mandatu želi Srbiju uvesti u EU.

Ali, on je proveo posljednje godine učvršćujući veze s dugogodišnjim saveznikom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, piše AP.

Vučić je u nedjelju saopćio da je osigurao “izuzetno povoljan” trogodišnji ugovor o prirodnom plinu s Rusijom tokom telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom – nešto što se pretežno smatra njegovom odlukom da se ne pridruži sankcijama EU-a uprkos pritiscima Zapada, ali čini se da je danas ublažio svoj proruski stav, rekavši da Srbija mora biti čvrsta na evropskom putu.

On je rekao da Srbija neće tražiti članstvo u NATO-u i da će zadržati svoju vojnu neutralnost.

“Mi nismo politički neutralni jer želimo članstvo u Evropskoj uniji”, rekao je Vučić, prenio je AP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,