Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Antivakseri upali u studio slovenske javne televizije, zahtijevali prijenos uživo

Preuzmite sliku

Pod vodstvom Ladislava Trohe, vođe pokreta OPS (“Osviješteni građani Slovenije”), protiveći se mjerama za ograničavanje širenja virusa, prosvjednici su u petak oko 20:30 upali u studio informativnog programa slovenske javne televizije.

Ljudi koji negiraju koronavirus i protive se vakcinisanju protestvovali su kod zgrade RTV Slovenije, a onda je dio prosvjednika ušao u zgradu, ignorisajući upozorenja zaštitara. Potom su upali i u studio iz kojeg se inače emitira Dnevnik slovenske javne televizije.

Video upada objavila je novinarka Barbara Vidmajer. Video pokazuje lidera OPS-a Trohu te njegove pristaše u studiju informativnog programa.

Protestanti su, pak, sve prenosili na Facebooku. Rekli su da su ušli u svoju kuću koja je okupirana, misleći na javnu televiziju. Ubrzo su se pojavili i kamermani koji su sve počeli snimati, no protestanti  su zahtijevali prijenos uživo. Tražili su da se uživo obrate stanovnicima Slovenije.

U jednom trenutku u studio ulaze policajci, a prosvjednici na njih urlaju. Stigla je i interventna policija. Prosvjednike su izbacili iz zgrade televizije, a oni su nastavili prosvjedovati ispred grade.

Policijska uprava Ljubljana objavila je da su neki protestanti, koji su inače prisustvovali prijavljenom skupu, ušli u zgradu medijske kuće oko 20:30. “Nisu se držali naredbi zaštitara, što je dovelo do intervencije policijskih službenika koji su osiguravali javni red”, objašnjavaju u policiji, dodajući kako će protiv prekršitelja poduzeti mjere u skladu sa zakonom.

Napad je osudilo Slovensko novinarsko društvo, a vijeće radnika slovenske javne televizije prijavilo je protestanti policiji.

Oglasio se i generalni direktor RTV Slovenije Andrej Grah Whatmough.

“Problemi su prilično veliki. Pravna situacija je složena, RTV je vlasnik zgrade, ali nije vlasnik parcele oko nje. Ovo je javna površina, demonstranti su nažalost imali dozvolu za protest na ovom području. Uprava je učinila mnogo, ali nažalost nije bilo ploda zbog ove složene situacije. Međutim, sve vrijeme smo na to upozoravali vlasti. Iduće sedmice, na sastanku sazvanom prije ovog događaja, još jednom ću apelovati i na vlasti da se pokrenu i učine nešto. Odmah ćemo pojačati sigurnost kuće kako se ne bi događali slični incidenti. Dosad su protesti bili relativno mirni iako vrlo ometajući, posebno za novinare u informativnoj emisiji TV Slovenija na prvom katu. Nadam se da će vlasti ovom problemu posvetiti veću pažnju, posebno nakon današnjeg događaja. Srećom, nije bilo ozlijeđenih”, rekao je generalni direktor RTV Slovenije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,