Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Analitičari: Tenzije između Srbije i Crne Gore korisne za izbornu kampanju

Preuzmite sliku

Predstavnici vlasti u Crnoj Gori i Srbiji vještački kreiraju međudržavne tenzije kako bi ih iskoristili za izborne kampanje koje ih očekuju narednih mjeseci, smatraju politički analitičari u Crnoj Gori, piše Anadolu Agency (AA).

Sagovornici AA upozoravaju da će, bez obzira na kratkoročnu političku korist na parlamenarnim izborima, javne polemike između crnogorskih i srbijanskih zvaničnika dodatno pogoršati odnose dviju država.

Politički analitičar Boris Raonić smatra da od obnove crnogorske nezavisnosti, 2006. godine, zvaničnici u obje države nisu uradili puno da se međudržavni odnosi normalizuju.

“Svaki potez u zadnjih 14 godina koji povuče jedna ili druga zemlja, gleda se kroz referendum. Predstavnicima vlasti u obje države odgovara da koriste drugu stranu za homogenizovanje svojih birača oko arhineprijatelja. Cijena tih izbornih uspjeha je prevelika za štetu koja se pravi u međudržavnim odnosima”, kazao je Raonić za Anadolu Agency.

Najava Vlade Crne Gore da neće otvarati svoje granice za državljane Srbije zbog epidemiološke situacije u toj zemlji izazvala je negodovanje zvaničnog Beograda koji je susjednu državu optužio za diskriminaciju.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da su tom odlukom crnogorske vlasti pokazale da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori, dok je srpski predsjednik Aleksandar Vučić kazao da je odluka Crne Gore politička.

U međuvemenu, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije odlučio je da suspenduje slijetanja aviona crnogorske nacionalne aviokopanije Montenegro erlajns na beogradski aerodrom.

Crnogorski premijer Duško Marković istakao je da se odluka Vlade zasniva na epidemiološkim standardima i poručio da, kako je rekao, nikome neće polagati račune.

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u Crnoj Gori Milutin Simović pojasnio je da se granice otvaraju samo za države u kojima ima do 25 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, kao i da bi će biti otvorene za Srbiju kad se ispuni taj uslov. Na osnovu tog kriterijuma Crna Gora je u regionu otvorila granice za državljane Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Politički analitičar iz Podgorice, Boris Marić, smatra da će državni zvaničnici nastaviti da insistiraju na tenzijama zbog izbornih kampanja koji ih očekuju.

Parlamentarni izbori u Srbiji zakazani su za 21. juni, dok bi u Crnoj Gori trebali da se održe prije oktobra.

Marić upozorava da će identitetska pitanja biti okosnica kampanja u obje države.

“Vučiću odgovara da sebe predstavi kao neprikosnovenog zaštitnika srpskog interesa u Crnoj Gori, čime Milu Đukanoviću daje lak zadatak čuvara crnogorske državnosti i identiteta. To je kampanja jeftinih glasova koja zaglušuje svaku razboritost i treba očekivati da ta dualnost obilježi izbornu kampanju”, kazao je Marić za Anadolu Agency.

On je istakao da će tenzije u odnosima dviju država nastaviti da rastu i zbog protesta Mitropolije crnogorsko-primorske protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Državni zvaničnici u Srbiji otvoreno su podržali crkvene proteste i apelovali na povlačenje zakona, dok su crnogorske vlasti optužile Mitropoliju za podrivanje državnosti Crne Gore i politički angažman.

Marić očekuje da se slične polemike nastave i narednih mjeseci.

“Đukanović očigledno neće odustati od platforme insistiranja na društvenim razlikama, koje je kroz jasne poruke s etničkim predznakom afirmisao još prije godinu. Taj izraz strogih podjela mu je potreban kao put u izbornu pobjedu i nove četiri godine vlasti. Zbog toga će brojni drugi problemi, kao što su brojne afere, slabe institucije i nedostatak reformi, ostati u sjeni zapaljive retorike”, kazao je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,