Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Amerikancima dozvoljen ulazak u Hrvatsku, uprkos najvećem broju zaraženih u svijetu

Preuzmite sliku

Građani većine evropskih zemalja imaju pristup Hrvatskoj, a od nedavno je to omogućeno i građanima Sjedinjenih Američkih Država, iako ova zemlja ima najviše zaraženih koronavirusom u svijetu. S druge strane, prvim komšijama, državljanima BiH, nesmetan ulazak je onemogućen.

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, susjedna Hrvatska, građanima većine evropskih zemalja bez ikakvih restrikcija dozvoljava ulazak u zemlju. Potrebna je samo registracija, a i to se prilično jednostavno rješava na samoj granici.

Ako ste građanin zemlje koja nije članica Evropske Unije, za ulazak u Hrvatsku potreban vam je dokaz o negativnom testu na koronavirus, kao i dokaz o plaćenom smještaju. Nakon toga omogućen vam je ulazak u Hrvatsku, ali ste i dalje u obavezi odlaska u karantin dvije sedmice, piše Heute.at.

Američkim državljanima također je dozvoljen ulazak u Hrvatsku u slučaju poslovnih, turističkih i drugih razloga, no sa ovim potezom Hrvatske ne slaže se Brisel koji je i kritikovao Zagreb rekavši da je Hrvatska donijela ovu odluku mimo dogovora sa drugim članicama Evropske Unije. “Hrvatska ide svojim putem”, navodi zvanični Brisel. (Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,