Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aleš Hojs: Hrvatska uspješno zaustavlja migrantsku rutu iz BiH

Preuzmite sliku

Hrvatska uspješno zaustavlja migrantsku rutu iz BiH prema zapadnoevropskim državama, istakao je danas ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs na sastanku u Portorožu sa hrvatskim kolegom Davorom Božinovićem, pozivajući se na podatke hrvatske strane.

Hojs je dodao da se Slovenija i zbog toga jako zauzima za ulazak Hrvatske u Šhengenski prostor.

Ministri su razgovarali u Portorožu o predstojećem slovenačkom predsjedavanju Savjetom EU, ali i o aktuelnim pitanjima, prije svega o režimu prelaska granice u vrijeme pandemije covid 19.

Susret je održan na rubu ministarskog sastanka u okviru inicijative Brdo-Brioni.

Božinović je slovenačkog kolegu informisao o tome da je od početka juna hrvatskim državljanima izdato više od 100.000 digitalnih potvrda o vakcinisanju ili da su preboljeli kovid 19, te da je Hrvatska spremna na primanje takvih potvrda iz svih država EU.

On ističe da je u Hrvatsku sa digitalnim potvrdama ušlo oko 10.000 gostiju, najviše iz Poljske i Češke, ali i iz Danske i Njemačke, prenosi portal “Index”.

Hojs je rekao da će takvo će rješenje s kovid potvrdama uskoro uvesti i Slovenija za svoje građane, čime će se olakšati prelaženje hrvatsko-slovenačke granice.

On je rekao da je dogovoreno da će se, radi olakšanog prelaska granice za slovenačke i hrvatske radne migrante, otvoriti posebni granični prelazi prema Brežicama i Krškom, odnosno jugoistočnoj Sloveniji, a moći će ih koristiti samo slovenački i hrvatski radnici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,