Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aleksandar Vučić: Srbi moraju poštovati srebreničke žrtve, a ne tjerati inat

Preuzmite sliku

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije rekao je da Srbi moraju da poštuju srebreničke žrtve, da bi njihove jasenovačke žrtve ostale upamćene. Ali da po pitanju pravne terminologije i svega drugog ne misli ni da je ni mjesto ni vrijeme da u tako nešto ulazi.

Navodeći da stalno sluša priču o geonocidu (u Srebrenici), Vučić je upitao da li je nesporno da je u Jasenovcu između 1941 i 1945. godine ubijeno mnogostruko više Srba.

“Jeste li pokrenuli nekad pitanje genocida u Jasenovcu? Pošto je tamo bilo i mnogo bošnjačkih žtava. Da li ste pitali to bilo kog političara iz BiH i bilo gdje drugdje? Bit će da niste”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predstavnicima parlamentranih političkih stranaka u entitetu Republika Srpska.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da se uvijek trudio da na svakom mjestu pokaže najveći mogući pijetet prema bošnjačkim žrvama.

“Da nikada čak i ne odgovaram politički na teme koje postaju isključivo politika. A ne emocionalni i stvarni odnos prema žrtvama”, naveo je Aleksandar Vučić.

On je rekao da Srbi moraju da pokažu razliku. A ne da tjeraju inat. Odnosno da pokažu poštovanje prema bošnjačkim žrtvama. I da su drugačiji od onih koji se ne sjećaju jasenovačkih žrtava. I “ne pada im napamet da ih pomenu”.

Aleksandar Vučić: Neće Srbi više da dobijaju po nosu

“Kada stvari postavite na ovakav način onda vidite da o principima, moralnim i pravnim, govorimo uglavnom mi. To je kao sa pričom kako Kosovo može da bude nezavisno. A Republiku Srpsku ćemo na traktorima da izbacimo napolje ako pomisle isto”, naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, ako Beograd kaže “ne treba nezavisna Republika Srpska i ne treba nezavisno Kosovo”, onda na to dobija odgovor da su “Srbi krivi i da Kosovo mora da bude nezavisno”.

“Jedan pricip mi pokažite i želju i volju da napravimo bolje odnose. Da nisu zasnovani na ponižavanju Srba. I time da Srbi moraju da dobiju po nosu da bi svi bili zadovoljni. Neće Srbi više da dobijaju po nosu. Neće više da se tuku. Već hoće, kako se kaže u narodu, lijepo da žive sa svima drugima. Ali, nećemo da dozvolimo da Srbija bude unižavana”, rekao je Vučić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje