Petak, 29. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Aleksandar Vučić poručio: “Nevidljiva ruka” sprječavala izgradnju dobrih veza između Srbije i BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zbog, kako se izrazio, “nesumnjive stabilizujuće uloge” koju Turska ima na Balkanu.

Nakon trilateralnog sastanka na Samitu Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine u Beogradu, Vučić je rekao da je ta stabilnost veoma važna na Balkanu, ne samo za sadašnji trenutak već i za godine koje dolaze, prenosi Beta.

Vučić je zahvalio Erdoganu i zbog toga što je svojim produženim ostankom u Beogradu i najavljenim odlaskom u Sremsku Raču, gdje će biti obilježen početak radova na autputu Beograd-Sarajevo, pokazao koliko su mu važni i Srbije i BiH i čitav region.

On je ocijenio da je od 1945. godine “neka nevidljiva ruka” sprječavala izgradnju dobrih veza, odnosno puteva i pruga između Srbije i Bosne i Hercegovine, ali da je sada došlo vrijeme da se to promijeni i da je Srbija već završila kompletnu dokumentaciju za izgradnju autoputa i obavezala se da kompletno finansira izgradnju mosta preko Save.

“Spajamo se sa Bijeljinom, koja je drugi najveći grad u Republici Srpskoj, a idemo i do Tuzle, koja je drugi najveći grad u Federaciji. To je od fantastičnog značaja za naše trgovinske odnose, koji su sve veći”, rekao je Vučić.

On je dodao da će biti građen i drugi dio autoputa, koji će spojiti Sarajevo sa Beogradom preko Višegrada i Požege i da će tako biti spojeni i Srbi iz Srbije sa onima u Gackom, ali i Bošnjaci iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice sa Sarajevom.

“Ako to završimo, ljudi će biti mnogo bolje povezani i imaćemo svi bolje rezultate”, rekao je Vučić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje