Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aleksandar Vučić otkrio da li je u sukobu sa Rusijom

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd i Moskva nisu ni u kakvom sukobu, već da je komentar na internetu bio samo jedan nepristojan post portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

“Govorili su da smo ruske sluge i uvijek u sadejstvu sa Rusima, a ne s Evropljanima. A sada pričaju da smo u sukobu sa Rusima. Nismo u sukobu, osim što je bio jedan nepristojan post portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Ja sam ponosan na reakciju slobodne i nezavisne srpske države koja štiti svoje interese i nikoga ne pita kako će da radi“, rekao je Vučić iz Brisela za televiziju Pink.

On je rekao da Srbija i Rusija “imaju normalne odnose” i da će srbijanske vlasti “uvijek znati da zaštite svoju zemlju”.

Vučić je rekao da politički protivnici koji ga kritikuju zbog potpisivanja dokumenta u Washingtonu o ekonomskoj normalizaciji s Kosovom, ne mogu da uđu u Bijelu kuću “ni turistički”.

“Bili su sigurni da ćemo da potpišemo nezavisnost Kosova i zato su i zakazali izbore u Šapcu 5. septembra, da bi eventualno pobijedili. A onda kada su vidjeli da gradimo puteve, pruge, da učestvujemo u ‘mini Šengenu’ što samo nama donosi prosperitet, šta će da kažu? Šta je tu loše? Šta je tu sporno?“, rekao je on.

Po njegovim riječima, to što je on “na udaru svih”, samo je posljedica činjenice da “Srbiju vodi kao slobodnu zemlju” i da “razmišlja samo o njenim interesima”.

Vučić je ponovio da je “odlično znao sadržinu” dokumenta iz Washingtona koji je potpisao, a da je njegovo iznenađenje zabilježeno kamerama, posljedica činjenice da je američki predsjednik Donald Trump pomenuo jul iduće godine kao rok za prebacivanje Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

“Nisam u stanju da učestvujem u političkoj ‘zadruzi’. Ponosan sam na sporazum u Bijeloj kući i na to što nismo priznali nezavisno Kosovo”, naglasio je on.

“Kada su vidjeli da se to nije desilo, počeli su da pričaju o drugim stvarima. Smeta im gradnja autoputeva i ‘mini Šengen’. Autoputeve gradimo jer je to civilizacijsko dostignuće i jer tako podižemo svoju privredu. I na to sam izuzetno ponosan“, rekao je Vučić.

On je izjavio: “Iza mene će ostati autoputevi, bolnice, pruge, fabrike i crkve. A iza nekih samo Veliki brat i pokradene sekunde”.

Vučić je dodao da je u Washingtonu “odata najveća čast srpskog državi” i da u dokumentu potpisanom u Ovalnom kabinetu, “nema ničega što je ponižavajuće”.

“Ja se tim sporazumom ponosim. Najveću moguću stvar smo postigli u najtežim uslovima. Imaju godinu i po dana do (predsjedničkih) izbora (u Srbiji), pa neka me pobjede, kao i uvijek. A vjerujem da će i Tanja Fajon da ih podrži“, dodao je on. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje