Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Aleksandar Vučić dobio ultimatum: “Imate rok do 7. januara ili…”

Preuzmite sliku

Pokret građanskih udruga i inicijativa Ekološki ustanak dao je u subotu srbijanskom predsjedniku i vladi ultimatum da do 7. januara povuku sve sporazume i ugovore i proglase moratorij na rudarenje litija, zaprijetivši u suprotnom da će “cijela Srbija stati”.

Nakon tri sedmice masovnih protesta i blokada cesta širom zemlje, srbijanske vlasti povukle su ili djelimično izmjenile sporne zakone, te Prostorni plan općine Loznica kojim je predviđena gradanja rudnika litija u zapadnoj Srbiji, a sa subotnjeg prosvjeda ispred zgrade Vlade Srbije upućeni su novi zahtjevi, piše Jutarnji.hr

Nešto više od hiljadu ljudi, koji su na sat vremena blokirali križanje dviju najprometnijih ulica u srbijanskoj prijestolinici, povicima “Rio Tinto marš iz Srbije” i “Izdaja” podržalo je zahtjeve vođa Ekološkog ustanka i “ultimatum” predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da “izbriše projekt” rudarenja litija “Jadar” i da se korporacija Rio Tinto “protjera iz zemlje”.

Organizatori protesta najavili u da će u suprotnom, Vučić “imati opću mobilizaciju širom Srbije”. Jedan od vođa Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio i uvođenje moratorija na istraživanja i iskopavanja rude litija u Srbiji, te povlačenje svih prijava i obustavu sudskih procesa protiv učesnika prethodnih prosvjeda i blokada.

Zatraženo je i procesuiranje učesnika protiv protesta koji su gumenim čekićima i letvama napadali demonstrante te bagerom nasrnuli u Šapcu prije dvije sedmice. Nakon ukidanja Prostornog plana grada Loznice i Vlada Srbije mora ukinuti uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namjene za projekt “Jadar” o otvaranju rudnika litija, poručeno je sa subotnjeg skupa.

U protivnom, kako je rečeno, nakon Božića blokade i protesti bit će nastavljeni širom Srbije.

Bit ćemo tamo gdje nam je mjesto – da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama“, poručio je Jovanović.

Ministarica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je, reagirajući na proteste, zatražila da vođe i aktivisti Ekološkog ustanka “predstave građanima svoj politički program, umjesto da se kriju iza ekoloških tema”, utvrdivši kako “ne postoji nikakav ugovor” Vlade s Rio Tintom, “niti s bilo kojom drugom kompanijom” o eksploataciji litija.

Jovanović je ranije ocijenio da će Aleksandar Vučić “učiniti sve” i ispuniti sve zahtjeve samo da smiri situaciju do izbora najavljenih za početak aprila iduće godine.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke udruženja, organizacija i građanskih inicijativa, prethodne je tri subote organizirao proteste i blokade cesta i autocesta zahtijevajući povlačenje spornih zakona o eksproprijaciji i o referendumu.  Te zakone aktivisti vide kao formalne preduvjete kojima bi vlast željela olakšati dobivanje dozvola i odobrenja za istraživanja i eksploataciju litija u većem dijelu zapadne Srbije.

Suočen s pritiskom hiljada ljudi na ulicama i cestama, srbijanski predsjednik odbio je potpisati sporni zakon o eksproprijaciji, te od vlade ishoditi djelimične izmjene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Srbijanska vlada suočena je prethodne sedmice i s energetskom krizom nakon što je poslije prošlosedmičnih obilnih snježnih padavina trećina energetskog sistema u ponedjeljak bila izvan pogona, a tokom sedmice opskrba strujom postupno je normalizirana za više od 136.000 korisnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje