Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Albanija: Ponovo protesti zbog smrti mladića, ministar MUP-a ponudio ostavku

Preuzmite sliku

U Albaniji se ponovo održavaju protesti zbog smrti mladića koji je preminuo od posljedica ranjavanja od strane policije, javlja Andolu Agency (AA).

 • Protesti se nastavljaju, iako je albanski premijer Edi Rama saopštio večeras da je ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj stavio na raspolaganje ostavku zbog smrti mladića.

  Na desetine građana, uključujući aktiviste civilnog društva, pod sloganom “Bez pravde nema mira“, započeli su protest ispred sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova u Tirani.

  Protest je započeo tenzijama. Demonstranti su bacali kamenje i druge predmete u pravcu policije, dok je na desetine policajaca raspoređeno da čuva zgrade institucija.

 • Protesti praćeni tenzijama i sukobima održani su i juče u Tirani i tom prilikom je povrijeđeno 16 policajaca, jedan službenik Albanske garde i nekoliko građana.

  Policijska uprava u Tirani saopštila je da su u vezi sa jučerašnjim protestom uhapšene tri osobe, procesuirane su četiri i za još osam građana se traga, pod optužbom za organizovanje ilegalnog okupljanja.

  U noći između utorka i srijede, 8. decembra, oko 1.45 sati u vrijeme kada je ograničeno kretanje za građane zbog pandemije koronavirusa, policija je pucala u 25-godišnjeg mladića sa inicijalima K.R. i on je podlegao povredama. Policajac koji je pucao u mladića je uhapšen.

 • Prema zvaničnom saopštenju Službe za unutrašnje poslove i žalbe Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije, nakon poziva policije da se zaustavi, mladić se nije povinuo pozivu i pokušao je da pobjegne, a policija je krenula za njim.

  Naglašeno je da su tokom gonjenja policijski službenici otkrili da je mladić kod sebe imao predmet koji je izgledao kao vatreno oružje. Prema navodima Službe, jedan od policajaca, nakon što ga nije uspeo uhvatiti i staviti mu lisice, otvorio je vatru službenim oružjem u njegovom pravcu, kada je mladić povrijeđen, a potom je preminuo u bolnici.

  Takođe se ističe da su postupci policajca u suprotnosti sa standardnim procedurama za upotrebu vatrenog oružja, dok je dotični policajac uhapšen zbog krivičnog djela „ubistvo izvršeno preko potrebne zaštite“.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,