Četvrtak, 2. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Albanija: Policija zaplijenila 97 kilograma kokaina, uhapšen unuk Envera Hodže

Albanska policija je dan nakon velike akcije, u kojoj je uhapšeno 11 osoba optuženih za šverc i proizvodnju droge, potvrdila da je u operaciji zaplijenjeno 97 kilograma droge i 359.400 eura.

Glasnogovornik policije Genti Mullai je u izjavi za novinare potvrdio da je među uhapšenima i Ermal Hodža, unuk bivšeg komunističkog lidera Albanije Envera Hodže.

Albanska policija je otkrila da je već duže vrijeme pratila aktivnosti ove grupe, a zahvaljujući kooperaciji sa međunarodnim partnerima i razmjeni informacija, uspjeli su ući u trag i identificirati članove grupe.

Preliminarni rezultati istrage pokazuju da se radi o organiziranoj grupi kriminalaca koja se bavi međunarodnim krijumčarenjem opojnih droga sa područja Latinske Amerike, preko Balkana sa ciljem plasiranja na zapadno tržište“, izjavio je glasnogovornik albanske policije.

Policija je takođe potvrdila da je grupa planirala proces prerade opojnih sredstava, namjenjenih za domaće i strano tržište.

U okviru ove operacije, sprovedene u Tirani, Elbasanu i Draču uhapšeno je devet državljana Albanije i dva državljana Kolumbije starosti od 27 do 67 godina.

Lanac korisnika opojnih sredstava dosezao je do zemalja Zapadne Evrope i Balkana, a kriminalna grupa koja je vodila operaciju također je imala utjecaja i u Latinskoj Americi, navodi policija.

Albanska policija je otkrila najveći laboratorij za obradu droge ikada pronađen u Albaniji. Laboratorij se nalazio u oblasti Xibrake, u gradu Elbasan koji se nalazi u centralnoj Albaniji.

Kako su naveli iz albanske policije, opojna sredstva su bila pomiješana sa palminim uljem prije nego što su stizala u Albaniju iz zemalja Latinske Amerike.

Iz policije je javljeno da se nastavlja potraga za ljudima koji su umiješani u lanac krijumčarenja droge u Elbasanu, Draču i Tirani. (Anadolu Agency)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,