Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Albanija: Počelo glasanje na parlamentarnim izborima

Preuzmite sliku

Širom Albanije su otvorena glasačka mjesta na kojima građani s pravom glasa glasaju na parlamentarnim izborima, koji se odvijaju u uslovima pandemije koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Proces glasanja za izbor 140 poslanika albanskog parlamenta odvija se na 5.199 biračkih mjesta, koja će biti otvorena od 7 do 19 sati.

Na ovim izborima, prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa ima 3.588.869 albanskih građana.

Registrovane su dvije izborne koalicije, koalicija “Demokratska partije – Alijansa za promjene” sa 13 partija, koju predvodi Demokratska partija Albanije (PD) Lulzima Bashe, kao i koalicija Alijansa narodnog jedinstva – Imigracija – Sat nade i konzervativci (ABEOK), koju čine četiri političke stranke.

Takođe se samostalno takmiči i 10 političkih partija, uključujući vladajuću stranku, Socijalističku partiju Albanije (PS) i pet ​​nezavisnih kandidata koje su predložili glasači u nekoliko gradova.

Na izborima učestvuje 1.841 kandidat za poslanike, u 12 izbornih jedinica koje odgovaraju okruzima u zemlji.

Na parlamentarnim izborima primenjuje se proporcionalni sistem sa regionalnom konkurencijom i nacionalnim pragom, koji je jedan procenat u cijeloj zemlji. Prema novom sistemu, glasači će pored subjekta glasati i za kandidate na osnovu otvorenih lista.

Novina ovih izbora je i identifikacija birača biometrijskim dokumentima i pilot projekat elektronskog glasanja u jednoj zoni Tirane.

Trenutne mjere protiv COVID-19 biće na snazi i na dan izbora, obavezno nošenje maski, održavanje razdaljine i zabrana masovnih okupljanja. Takođe je na snazi zabrana rada ugostiteljskih objekata i kretanje građana od 22 do 6 sati ujutru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje