Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Albanija “pleše” po rubu ekonomskog sloma: Zbog suše, skoka cijena i rata u Ukrajini gase javnu rasvjetu

Preuzmite sliku

Albanija je naložila svim gradovima da, bude li potrebno, ugase svjetla u javnim ustanovama i da isključe uličnu rasvjetu zbog energetske krize koju su izazvali suša i nagli rast cijena struje.

Zbog nestašice vode državna elektroenergetska tvrtka KESH zaustavila je u nedjelju 11 od 13 turbina u hidroelektranama i prisiljena je većinu potražnje za strujom podmirivati uvozom.

Hidroelektrane već mjesecima muku muče s oskudnim oborinama, a ionako teška situacija prerasla je prošle godine u krizu kada su cijene struje upeterostručene, ne samo u Albaniji već i u drugim evropskim zemljama.

Ruska invazija na Ukrajinu dodala je ulje na vatru i vlada je objavila da bi cijene mogle porasti i do 1.000 eura po megavatsatu.

“U sljedeća dvije sedmice neće biti kiše i stvari se samo pogoršavaju, zato se moramo oslanjati na uvoz”, rekla je u nedjelju ministrica energetike Belinda Balluku.

“Od danas uvoz će biti veći od domaće proizvodnje, u ovom trenutku imamo samo dva generatora u pogonu na kaskadi rijeke Drim”, navela je Balluku u video poruci.

KESH je objavio da su rezerve vode u njegova tri bazena na Drimu dovoljne za samo 315 GWh, u odnosu na 1230 GWh u isto vrijeme prošle godine.

U sličnoj su situaciji i manje hidroelektrane u privatnom vlasništvu, koje čine oko 40 posto proizvodnje. Albanija je odbila povisiti cijene struje za kućanstva i pokriva troškove uvoza iz državnog proračuna.

Vlada očekuje da će ove godine u pokrivanje uvoza morati uložiti oko 550 miliona eura, iako neki stručnjaci smatraju da bi cifra mogla popeti i do milijardu eura.

Albanija pokušava diverzificirati proizvodnju struje izdavanjem dozvola vjetroelektranama i fotonaponskim sustavima kako bi riješila problem potpune ovisnosti o struji iz hidroelektrana. Fosilna goriva uopće ne koristi za proizvodnju struje. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,