Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aktivisti u Beogradu uklonili natpis “Ratko Mladić srpski heroj”

Preuzmite sliku

Aktivisti su u četvratk navečer uklonili natpis koji je ispisan na Domu omladine Beograda “Ratko Mladić srpski heroj”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranije danas predstavnici Fonda za humanitarno pravo, Žena u crnom i Inicijative mladih za ljudska prava nalepnicama su prelijepili natpis koji je ispisan na Domu omladine Beograda.

Na naljepnicama kojima su prelepljivali natpis pisalo je “Ratko Mladić osuđen za genocid” i “Ratko Mladić ratni zločinac”. Koristili su i naljepnice s karikaturama koje prikazuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako se pred muralom posvećenom Mladiću krije iza ženske suknje na kojoj piše “Kućni savjet”.

Akciju na koju je pozvao Fond za humanitarno pravo predvodile su Nataša Kandić, Staša Zajović, Ivan Đurić i Aida Ćorović, a preljepljivanje grafita pratila je muzika grupe “Ekatarina Velika”.

Akciju je nadgledalo nekoliko uniformisanih policajaca i nekoliko njih u civilu, a tokom prelepljivanja grafita građani, od kojih su neki obećavali da će nalepnice ukloniti, nesmetano su prolazili pored aktivista. Policija je tada legitimisala ljude koji su učestvovali u akciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje