Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ako se Kina ogradi od Putina, Vučiću treba čudo

Preuzmite sliku

Srbija će biti prinuđena da napravi izbor poslije izbora 3. aprila, odnosno da se u potpunosti priključi politici zapada u odnosu na rat u Ukrajini ili da to odbije.

Kazala je to za Danas.rs predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, u odgovoru na pitanje u kakvoj situaciji će se naći režim Aleksandra Vučića, kada je riječ o politici neuvođenja svih sankcija Rusiji, koje od invazije Vladimira Putina na tu državu, neprestano i u sve većoj mjeri “gomila” EU.

Biserko je komentarisala članak u britanskom “Guardianu”, u kojem se ističe da se svijet suočava s mogućom dramatičnom promjenom geopolitičke ravnoteže dok Peking razmatra da li da podrži Moskvu dok traje ruska agresija na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joseph Biden obavio je videopoziv s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u kojem je bilo riječi o potencijalnoj promjeni uloge Kine u svijetu – koja bi nesumnjivo uslijedila ukoliko ova zemlja odluči da više podrži Rusiju i njenu agresiju na susjednu Ukrajinu.

Podsjetimo, Kina je ostala suzdržana na Rezoluciju UN-a o Ukrajini, što ju je retorički svrstalo na stranu Moskve, a Bidenova administracija vjeruje da je Jinping već odlučio da ekonomski podrži Rusiju u vrijeme kada su joj gotovo sve zapadne zemlje uvele sankcije.

Na sastanku u Rimu kojem su u ponedjeljak prisustvovali američki savjetnik za sigurnost Džejk Saliven i njegov kineski kolega Jang Đieči, kineska delegacija zapanjila je američke zvaničnike podržavanjem nesuvislih ruskih teorija da SAD i Ukrajina zajedno razvijaju tajni program biološkog oružja. Amerikanci su se vratili iz Rima pesimističniji nego ikad kada su u pitanju namjere Pekinga, piše “Guardian” u svojoj analizi sa naslovom – Da li će Kina stati uz Rusiju i podijeliti svijet?

– To jako mijenja geostratešku sliku, jer Vladimir Putin mnogo očekuje od Kine. Kini ne bi odgovaralo da se potpuno identifikuje s ruskom pozicijom vezano za rat u Ukrajini. Srbija će biti prinuđena napravi izbor poslije izbora 3. aprila.

Međutim, treba imati u vidu da će Rusija uraditi sve da osujeti euroatlantske integracije Srbije. Tu je i dominantno prorusko javno mnijenje, te intelektualne, vjerske i vojne elite. Njihove procjene su i devedesetih bile pogrešne.

Vučić će biti pred velikim iskušenjem. Izolacija Srbije od strane zapadne zajednice bila bi pogubna, sa nesagledivim posljedicama. Ne znam da li shvata koliko se kontekst promijenio. Jedinstvo političkog zapada Putin, a i naše elite, nije očekivao – smatra Biserko.

Kako dodaje, Vučić je odgovoran za ovakvu atmosferu u Srbiji jer je doprinio tome, radio je predano, ističe ona, posljednjih deset godina.

Aleksandar Vučić će se teško izvući, nekim čudom možda. Bojim se da smo u lošoj situaciji. A njegov ministar Aleksandar Vulin pri tome opet govori o srpskom svijetu… – zaključuje Biserko.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,