Petak, 19. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Akcija “Baron”: Crnogorska policija uhapsila dvije osobe osumnjičene za računarske prevare

Službenici Uprave policije Crne Gore, u okviru akcije “Baron”, danas su uhaspili Nebojšu Boškovića (51), vlasnika Krisma grupe iz Podgorice i Natašu Golović (31), zbog sumje da su putem računarskih prevara prisvojili više od milion i po eura, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Ovom akcijom je obuhvaćen i Miloš Čujović (30), a on se već nalazi u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema riječima Tamare Popović, savjetnice za odnose s javnošću Uprave policije, policija Crne Gore je sa policijom regiona prikupila dokaze koji ukazuju da su osumnjičeni vršili krivično djelo, računarska prevara.

Višemjesečnom kriminalističkom obradom, Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije je, u koordinaciji s Višim državnim tužilaštvom u Podgorici i u saradnji s policijskim organizacijama zemalja u regionu, prikupio dokaze koji ukazuju na osnovanu sumnju da je ova kriminalna grupa, u dužem vremenskom periodu, na organizovan način izvršila krivično djelo kriminalno udruživanje i krivično djelo računarska prevara“, kazala je Popović.

Prema njenim riječima, na osnovu kriminalističke obrade u ovom predmetu, sumnja se da je na teritoriji Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije formirano kriminalno udruženje u cilju vršenja krivičnog djela računarska prevara, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi članovima ove kriminalne grupe i drugima licima.

Organizator ovog kriminalnog udruženja, kako se sumnja, je Nebojša Bošković, a pripadnici su Miloš Čujović i Nataša Golović, dok je jedan broj lica, stranih državljana, čiji je identitet našim policijskim službenicima poznat, za potrebe ovog kriminalnog udruženja otvarao račune u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Albaniji“, istakla je Popović.

Iz policije je saopšteno da su prikupljeni dokazi koji ukazuju na osnovanu sumnju da su pripadnici ovog kriminalnog udruženja uspjeli da prvo s računa oštećenih fizičkih lica – stranih državljana, kao i pravnih lica, otvorenih u poslovnim bankama na teritoriji Švajcarske i Lihtenštajna, prebace veće novčane iznose u korist računa fizičkih lica, pomenutih stranih državljana, za koje se sumnja da su učestvovali u ovim kriminalnim radnjama, kao i pravnih lica u vlasništvu tih stranih državljana, a koji su otvoreni u poslovnim bankama na teritoriji Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije.

Sumnja se da je jedan dio tih novčanih sredstava, u kratkom vremenskom intervalu, putem e-bankinga, transferisan u korist računa drugih fizičkih i pravnih lica koji su otvoreni na teritoriji Kine, a da je drugi dio novca podizan u gotovini na teritoriji navedenih susjednih zemalja te da je taj dio novca potom transportovan u Crnu Goru“, naglasila je Popović.

Sumnja se da su na ovaj način Bošković, Čujović i Golovićeva pribavili 1.446.171,80 eura, od čega su nadležni organi privremeno blokirali 249.425 eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje