Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Afganistanske izbjeglice stigle u Hrvatsku

Preuzmite sliku

Devetnaest afganistanskih državljana, koji su bili potpora delegaciji Evropske unije u Kabulu, stigla je u subotu navečer u zagrebačku zračnu luku, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Skupinu od 19 afganistanskih državljana čine tri porodice s djecom i jedan samac.

Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, navodi MUP.

Dodaje da je riječ o osobama i članovima njihovih obitelji koji su bili potpora EU delegaciji u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne sigurnosne provjere.

Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pozvala je članice Unije da prihvate osoblje EU-a iz Afganistana, oko 500 domaćih ljudi, a riječ je uglavnom o prevoditeljima, logističarima i njihovim porodicama.

Hrvatska se odazvala tom pozivu EEAS-a i u znak evropske solidarnosti odlučila prihvatiti 20 osoba čiji su životi i sigurnost ugroženi dolaskom talibanskog režima.

Prije dolaska skupine afganistanskih državljana u saradnji Ministarstva vanjskih i evropskih poslova te Ministarstva unutršnjih poslova provedene su  sve prethodno potrebne radnje, podsjeća MUP.

Brigu o afganistanskoj skupini preuzeli su djelatnici MUP-ove Uprave za imigraciju.

S obzirom na to da je među njima čak deset maloljetnih osoba skupina će biti smještena u MUP-ovom smještajnom objektu za ranjive skupine gdje su im osigurani svi potrebni uslovi, navodi se u saopćenju.

MUP dodaje da zbog sigurnosti navedenih osoba koje su pod zaštitom Republike Hrvatske ne može davati više informacija. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,