Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Afera trese Split: Političari slali neprimjerene poruke djevojčici iz Srbije

Preuzmite sliku

Hrvatski Večernji list došao je u posjed eksplicitnih poruka koje je sa član predsedništva stranke Centar Luke Baričića i jedan od najbližih saradnika gradonačelnika Splita Ivice Puljka razmjenjivao sa izvjesnom Aleksandrom iz Srbije koju je nagovarao da na druženje sa njegovim saradnikom, bivšim zamjenikom Bojanom Ivoševićom povede svoju maloljetnu sestru. List je objavio cijelu prepisku s eksplicitnim porukama i audio zapisima, koja će po svemu sudeći bitno uticati na razultate lokalnih izbora koji se u ovom gradu održavaju 26. juna.

Baričić i Aleksandra, kako navodi Večernji, razmjenjivali su brojne audio i video poruke eksplicitnog sadržaja, a onda je on pokušao da je nagovara da spoji svoju maloljetnu sestru sa Ivoševićem. Piše joj kako je razgovarao s njim o tome, a u jednoj od poruka navodi – „molim te reci sestri da je on sada kandidat na izborima, ali da je svakako želi“.

Ivošević je kasnije, navodno, i stupio u kontakt s maloljetnicom, a sve se završilo tako da što je ona nakon nekog vremena prestala da mu odgovara na poruke. Navodno joj je jednom prilikom i napisao da njenih 17 godina „nije problem“.

U međuvremenu, Ivošević se o svemu oglasio na Facebooku naveo da ne postoje nikakve eksplicitne fotografije i kako su preko Baričića lažnim profilima pokušali da dođu do njega. Navodi kako se komunikacija završila nakon što je on prestao da odgovara, a ne djevojka.

 • Na tekst u Večernjem listu reagovali su i Ivica Puljak i Luka Baričić.

  “Upravo sam saznao informaciju da je Luka Baričić, bivši gradski vijećnik stranke Centar i osoba s invaliditetom žrtva odvratne prevare na internetu koju će sutra prijaviti policiji. Naime, nepoznata osoba ili više njih otvorili su lažni profil na aplikaciji za upoznavanje te su se lažno predstavili našem vijećniku koji je na te poruke odgovarao eksplicitnim sadržajem, uvjeren da je u kontaktu s osobom u koju može imati povjerenja te koja je razvila emotivan odnos prema njemu. Ovo je najgnusniji stvar koju sam ikada doživio u politici i jasno mi je odakle dolazi. Luka Baričić je osoba s invaliditetom, a “ljudi” koji su ovo izveli iskoristili su najranjiviju temu kako bi politički profitirali, a to je seksualnost invalida. Ovakve sofisticirane i organizovane akcije nas neće spriječiti da u Splitu sprovedemo ono što smo naumili – uvođenje reda na svim nivoima. Štaviše, daju nam još više snage da se borimo protiv najmračnijih među nama. Naš cilj nikada nije bilo bavljenje politikom da bismo si ispunili životne ambicije, nego da bismo iz hrvatske politike na svim nivoima smaknuli ljude kojima je povezanost s kriminalom normalna stvar”, naveo je Puljak i dodao kako cijena konferenciji za novinare izvestiti javnost o svim detaljima ovog slučaja.

  Na Facebooku se oglasio i Baričić koji kaže kako je žrtva prevare.

 • “Zbog vlastite naivnosti žrtva sam gnusne internet prevare koja je motivisana političkom situacijom u Splitu. O svim detaljima ovog slučaja javnost ću izvestiti na konferenciji za medije”, napisao je Baričić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,