Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Abazović o Otvorenom Balkanu: To je najbolja stvar, ne znam kako je neko protiv toga

Preuzmite sliku

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je nakon otvaranja puta Pljevlja – Mihajlovica na konstataciju novinara da “ako bude Otvoreni Balkan neće biti ni graničnih prelaza” odgovorio da je to najbolja stvar, te da ne zna kako je neko protiv toga da se ne čeka na granicama.

Abazović je komentarišući Otvoreni Balkan htio da kaže samo jednu stvar vezano za ovu regionalnu inicijativu, dodajući da nije sa ciljem afirmacije (ili ne) neke ideje, dodajući da “ljudi unutar Evropske unije putuju, a nemaju granica između država”.

“Zaista ne mogu da razumijem kako neko u Crnoj Gori podržava da mi budemo dio evropske zajednice, a ima problem da se podrži nešto što se tamo ispostavilo kao dobar funkcionalan model i da se primijeni kod nas”, naveo je Abazović, prenosi Cdm.me

Umjesto da se čeka na granicama i da se ne čeka misli da je izbor vrlo lak.

Između toga da prolazite pasošem ili ličnom kartom, a između toga da prolazite ličnom kartom ili bez ijednog dokumenta, vjerujem da je i tu izbor vrlo lak i da bi građani voljeli da imaju taj način prelaska graničnih pojaseva”, rekao je Abazović.

Komentarišući kritike na račun šverca ocijenio je da “više granica podrazumijeva manje šverca”.

“Što se dešavalo prethodnih 30 godina? Jesmo li živjeli u Otvorenom Balkanu i sa otvorenim granicama? Manje granica, manje šverca i centralizovani sistem koontrole, a više granica podrzaumijeva da kad pređete sa druge strane više vas niko ne traži”, kazao je Abazović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje