Ponedjeljak, 22. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Radnik obezbjeđenja na stadionu u Parizu koji je zaustavio bombaša je musliman

Teroristički napad koji je 13. novembra odnio oko 130 osoba mogao je biti još brutalniji da su teroristi uspjeli da eksploziv aktiviraju na prepunom nacionalnom stadionu Stade de France u Parizu gdje se te večeri igrao prijateljski meč između Njemačke i Francuske.

Međutim, radnik obezbjeđenja Salim Toorabali (42) nije želio jednog muškarca pustiti na stadion, jer nije imao kartu, a uskoro će se ispostaviti da se radilo upravo o bombašu samoubici, piše NBC News.

Inače, Toorabaliju je to bila prva fudbalska utakmica na kojoj je radio kao obezbjeđenje, a prije odlaska na posao kćerka ga je upozorila da bude oprezan, jer je bila zabrinuta zbog ranije prijetnje bombom u hotelu gdje su se nalazili njemački fudbaleri.

Kako pišu francuski mediji, Toorabali je imigrant i pobožni musliman, koji je zaustavljanjem sumnjivog muškarca na ulazu u stadion, vjerovatno spasio stotine života ljudi koji su gledali utakmicu.

Samo sam radio svoj posao“, rekao je novinarima ovaj skromni radnik obezbjeđenja.

Ipak, rekao je kako lice Bilala Hadfija, teroriste koji se raznio ispred stadiona, nikada neće zaboraviti.

Još uvijek čujem te dvije eksplozije. Mogao se osjetiti miris eksplozije, zrak je gorio“, kazao je Toorabali.

On je uočio muškarca koji se sumnjivo kretao iza drugog muškarca koji je imao kartu. Ispostavilo se da sumnjivac ne posjeduje kartu već da je pokušao ući u stadion na račun muškarca s kartom.

Nije imao kartu pa sam ga zaustavio. Rekao sam mu da ga neću pustiti ako nema kartu“, ispričao je Toorabali.

Muškarac je insistirao da uđe na stadion, ali ga je radnik obezbjeđenja vratio nazad. Kako kaže, vidio je da isti muškarac pokušava ući na susjednom ulazu zbog čega je upozorio kolegu da mladića ne pušta na stadiona. Nekoliko minuta kasnije čuo je eksploziju.

Tek kasnije je, tokom razgovora s policijom, shvatio da je zaustavio teroristu koji je pokušao ući na stadion.

Nisam obraćao pažnju na njegovu odjeću, ali sjećam se dobro njegovog lica“, rekao je Toorabali, koji je bombaša prepoznao na policijskoj fotografiji. (Nezavisne.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje