Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poplave u Srbiji: Ugrožena hidroelektrana Đerdap 2, evakuisano 400 osoba

Preuzmite sliku

Situacija izazvana bujičnim poplavama na području opština Kladovo, Negotin i Majdanpek je mirnija, potvrđeno je iz MUP-a Srbije. Kod Negotina je ugrožena hidroelektrana “Đerdap 2” i na tom području su postavljeni nasipi, javlja Anadolu Agency (AA). Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić je izjavio da je trenutno situacija mirnija nego što je bila tokom noći i da je oko 400 ljudi evakuisano iz mjesta u okolini Kladova.

“Za sada nema evakuacija, radi se na crpljenju vode, mehanizacija na terenu radi na rasčišćavanju putnih pravaca i radi se na dopremi hrane”, rekao je Marić u izjavi za AA i za naredne dana najavio nastavak aktivnosti na području opština na istoku Srbije.

On je istakao da se do Kladova, koji se nalazi na obali Dunava, može doći samo brodom zbog prekida putne komunikacija izazvanih klizištima.

“Do Kladova se za sada može doći samo rečnim putem, radi se na tome da se putevi osposobe za saobraćaj”, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Prema njegovim riječima do Tekije, gdje je do sinoć bila najteža situacija, danas već može da se dođe.

Na spašavanju i pomoći ugroženom stanovništvu u reonu Donjeg Milanovca i Kladova angažovana su i dva helikoptera. U dostavi hrane i lijekova građanima od sinoć je uključen i Crveni krst Srbije. Kod Kladova je jučer život izgubila jedna starica, ali se još ne zna razlog njene smrti.

Iz MUP-a Srbije navode da specijalistički tim za spašavanje i rad na vodi nastavlja dalju evakuaciju građana u tom mjestu po prioritetima i u skladu s bezbjednosnom procenom situacije na terenu.

Zbog naglih i obilnih padavina u zadnja dva dana u istočnom dijelu Srbije došlo je do pojave bujica, klizišta i odrona. U opštinama Kladovo, Negotin i Majdanpek proglašena je vanredna situacija. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,