Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pogledajte kako agenti CIA-e ”operišu” u Moskvi (VIDEO)

Ruska televizija NTV ekskluzivno je emitovala snimak na kome se vidi kako operativci CIA rade u Moskvi. Posebno je zanimljivo brzo preoblačenje, odnosno maskiranje.

Snimak, koji je pravljen od februara do marta ove godine, osim zaposlenih u ruskoj kontraobavještajnoj službi, dosad niko nije vidio.

Ruska kontraobavještajna služba je sa razlogom pratila šetnju dvije naizgled obične gospođe, jer se kasnije ispostavilo da su one u stvari američki špijuni i da je njihova šetnja do restorana rezultirala pažljivo izvedenim performansom.

I dok je rad operativaca uglavnom tajanstven, sa povremenim prekidima prepiske, kao što je to bilo u slučaju Rajana Foglea, uhapšenog 2013. godine u Moskvi, i Ane Čepman, uhapšene 2010. godine u Njujorku, slučaj trojice agenata CIA privukao je pažnju kada se utvrdilo da se jedan od njih, bijelac, prerušio u crnkinju koristeći masku i nekoliko slojeva garderobe.

Identitet agenata otkriven je zahvaljujući kamerama koje se sve češće ugrađuju u restoranima.

Na njemu se vidi kako su tri agenta — Robert Hajns, Timoti Finegan i Stiven Čisholm — vješti u maskiranju.

Najneobičnija transformacija dogodila se kada je Finegan, prerušen u crnkinju Džanis Čishlom, suprugu svog kolege američkog agenta Stivena Čisholma, šetao gradom sa suprugom Roberta Hajnsa, Laurom Klarson.

Šetnju završavaju u restoranu, nakon što Finegan ulazi u toalet restorana, dok ga Klarsonova čeka ispred. Fenigen iz toaleta izlazi brzim korakom, ali u normalnoj garderobi. Odmah potom u toalet ulazi Klarsonova za koju se pretpostavlja da je pokupila ostatke garderobe — periku i masku.

Poslije nekoliko minuta ona se sastaje sa suprugom Robertom i njegovim kolegom Stivenom Čisholmom, u čiju ženu je Finegan i bio prerušen.

Prema riječima stručnjaka za obavještajni rad Olega Hlobustova, tokom protekle godine, službe bezbjednosti spriječile su aktivnosti 290 stranih agenata.

„To nužno ne znači da su oni uhapšeni. Oni mogu biti deportovani putem diplomatskih kanala ili drugih metoda koje se koriste u suzbijanju njihovih obavještajnih aktivnosti“, rekao je on za NTV kanal. (Tuzlanski.ba/Novosti.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,