Ponedjeljak, 1. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Orkansko nevrijeme u Hrvatskoj: Bura prevrtala vozila, čupala stabla i dizala krovove (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Jedna osoba povrijeđena je danas kada se kod Splita prevrnuo šleper usljed orkanske bure, dok snažan vjetar na hrvatskom primorju prevrće vozila i stabla i ruši fasade zgrada.

Vozač šlepera, koji se prevrnuo na brzoj cesti Klis – Solin, prebačen je u bolnicu.

Od jačine vjetra u Rijeci se srušila fasada sa jedne zgrade, a u Splitu krov sa objekta preduzeća “Dalmeks”, javljaju hrvatski mediji.

 • vjetar_783765S1
 • Bura je u gradu Pagu okrenula parkirani automobil i u more pobacala plastiče kontjenere, dok su građani ostali bez električne energije.

  Na području Makarske bura je pričinila manju štetu na saobraćajnim znacima, kioscima, reklamnim panoima i tendama.

 • D.Rat, 05.03.2015 - Jaka orkanska bura srusila drvo na cestu u Dugom Ratu
 • Na Krčkom mostu izmjerena je pak maksimalna brzina vjetra od oko 200 kilometara na sat. Vjetar je dignuo krov zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama, te su djeca evakuirana. Na zgradu Psihijatrijske bolnice u Lopači srušilo se stablo, ali niko nije povrijeđen.

  Zbog velike količine padavina u Dubrovniku se voda u rijekama slivala dijelovima grada.

  U Jasenicama su izmjereni udari bure od 200 kilometara na čas, a vjetar slične jačine duva i na paškom i krčkom mostu. Ipak, najjači udari očekuju se u večernjim časovima.

  Orkanska bura paralizovala je pomorski saobraćaj i prekinula brojne linije duž Jadrana, dok su putevi su na cijelom primorju mokri i klizavi, pa se vozačima preporučuje oprezna vožnja.

  Iz policije upozoravaju vozače da posebno budu oprezni na putnim pravcima Solin -Kaštela – Trogir i Split – Omiš, te na ulicama Splita, jer je bi na kolovozu mogli da nalete na razne predmete, s obzirom da je oštećena saobraćajna signalizacija.

 • nevrijeme44634inx22
 • Izdato je upozorenje da Kaštelanskim zalivom morem pluta kontejner, a iz Sjeverne luke kažu da je riječ o čuvarskoj kućici.

  (Tuzlanski.ba/Jutarnji.hr/Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,