Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Organizovana bajramska sofra za izbjeglice u Beogradu

Preuzmite sliku

Bajramska sofra koja je ove godine bila usmjerena na izbjeglice koje se nalaze u Srbiji, a tokom koje je podijeljeno oko 400 bajramskih obroka, 4.000 mantija i 500 paketa slatkiša za najmlađe, održana je danas u parku kod autobuske stanice u Beogradu, javlja Tanjug.

Sredstva za bajramsku sofru obezbijedila je Fondacija ”Ana i Vlade Divac” sa Islamskom zajednicom Srbije, a akciji se pridružila i humanitarna organizacija ”Catholic Relief Services” koja je donirala još 1.800 higijenskih paketa, od kojih je danas podijeljeno 200.

Generalni sekretar Islamske zajednice Srbije efendija Eldin Ašćerić rekao je novinarima da je ta zajednica, tradicionalno, i ove godine sa svojim organizacijama Kulturnim društvom Gajret i humanitarnim društvom ”Merhamet” organizovala bajramsku sofru.

”S obzirom da imamo izbjeglice iz Sirije, Afganistana, iz zemalja ratom pogođenih, organizujemo bajramsku sofru ovdje gdje je njihov skup, odakle se oni transportuju dalje za Evropu. Želimo da sofru ove godine posvetimo njima, da im približimo, koliko možemo, toplinu doma s obzirom da nisu u svojim domovima, a danas je jedan od dva najveća islamska praznika”, rekao je Ašćerić.

On je istakao da je za bajramsku sofru, kao i uvijek, pripremljeno različito posluženje.

”Cilj nam je da obradujemo prvenstveno djecu kako bi osjetili malo topline na strašnom putu na kome su neki od njih izgubili živote”, rekao je Ašćerić koji je razgovarao sa izbjeglicama.

Kako kaže, kod izbjeglica se danas osjeća praznična atmosfera, razdragani su, a sofra ih je razgalila.

”Ovdje imaju odmorište, naišli su na dobre ljude i ponosni smo što živimo u finom gradu gdje ima humanosti’‘, rekao je Ašćerić i poručio izbjeglicama da budu strpljivi, a da smo svi tu da im pomognemo kao svojoj braći, ljudima nevezano kojoj vjeri pripadaju.

Predsjednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Divac čestitala je praznik svima koji ga slave u Srbiji i svijetu.

”Meni je posebno drago što je najviše izbjeglica iz Afganistana jer su u Americi, za vrijeme bombardovanja, moji prijatelji iz Afganistana puno pomogli da prikupimo pare za pomoć ljudima u Srbiji. Sudbina je takva da sada moj narod može njima da se oduži”, rekla je Divac. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,