Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

626

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Oklahoma glasala za smrtnu kaznu azotom: ”Praktičan, efikasan i human način pogubljenja”

Američka savezna država Oklahoma mogla bi da postane prva američka država koja će koristiti inhaliranje azota kao alternativno izvršenje smrtne kazne koja se sprovodi smrtonosnom injekcijom.

Poslanici te američke države na jugu SAD jednoglasno su danas usvojili zakon o inhaliranju azota, ali je potreban potpis guvernerke Mary Fallin da bi stupio na snagu.

Zakon je predložio republikanac Mike Christian koji je rekao da je to “praktičan, efikasan i human” način pogubljenja, javila je Beta.

Prema njegovim riječima, udisanje čistog azota izaziva nedostatak kiseonika u krvi zbog čega osuđenik gubi svijest poslije osam do deset sekundi a nakon nekoliko minuta umire.

Christian je rekao da taj metod ima prednost u odnosu na smrtnonosnu injekciju koju čine koktel lijekova, čija je nabavka otežana jer Evropa odbija da SAD isporučuju anestetik pentobarbital za ljudska pogubljenja.

Taj sastojak je nezaobilazan u smrtonosnoj injekciji jer, prema američkom Ustavu, osuđenici na smrt ne smiju da osjećaju bolove prilikom pogubljenja.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,