Srijeda, 27. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novinar “Washington Posta” i još tri jučer oslobođena zatvorenika napustili Iran

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a saopćilo je kako je avion u kome se nalaze četiri osobe oslobođene jučer, a među njima i novinar lista “Washington Post” Jason Rezaian, napustio Iran.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a saopćilo je kako je avion u kome se nalaze četiri osobe oslobođene jučer,  a među njima i novinar lista “Washington Post” Jason Rezaian, napustio Iran, javlja Anadolu Agency.

Zvaničnici Ministarstva su potvrdili da je avion napustio Iran, ali i dodali da u ovoj fazi ne mogu dati dodatne informacije.

Zatražili su da se poštuje privatnost oslobođenih, ali i njihovih porodica. S druge strane, nije data informacija o tome kada bi oslobođeni zatvorenici trebali stići u SAD.

Američki mediji navode kako će oslobođeni prvo otputovati u Švicarsku, a nakon toga u Njemačku gdje će biti podvrgnuti zdravstvenim pretragama.

Rezaian je zajedno sa suprugom i prijateljem priveden 22. jula 2014. godine. Nakon toga su supruga i prijatelj oslobođeni, a Rezaian je zadržan u pritvoru zbog sumnje da je špijun.

Pored Rezaiana oslobođen je i Emir Mirza Hikmeti, koji je bio optužen, između ostalog, za špijunažu, Said Abidini, optužen za pokušaj rušenja iranske vlasti. Jučer je oslobođen i Rusterullah Husrevi, o kojem nisu dati podaci zašto se nalazio u zatvoru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje