Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Njemačka: Upošljavanjem migranata kompanije rješavaju manjak kvalifikovanih radnika na tržištu

Više od polovine vlasnika malih i srednjih preduzeća u Njemačkoj navodi da priliv migranata može pomoći ublažavanju nedostatka kvalifikovane radne snage u zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje kompanije Ernst & Young je pokazalo da je većina njemačkih kompanija spremna da zaposli izbjeglice i migrante koji dolaze u tu zemlju.

Prema rezultatima istraživanja, mala i srednja preduzeća u Njemačkoj, koja su najčešće porodične firme i čine okosnicu njemačke privrede, navode manjak kvalifikovanih radnika kao najveći problem.

Dvije trećine njemačkih kompanija navodi da je teško pronaći kvalifikovane radnike, a 49 posto anketiranih procjenjuje da taj nedostatak negativno utiče na njihove prihode.

Inače, prema procjenama u Njemačkoj nedostaje 326.000 radnika, što kao posljedicu ima pad godišnjih prihoda za 45,9 milijardi eura.

Više od polovine, odnosno 55 posto njemačkih kompanija predviđa da će dolazak izbjeglica pomoći da se taj nedostatak ublaži, a 85 posto je izrazilo spremnost da zaposli migrante.

U Njemačku je 2015. godine stiglo oko 1,1 milion tražilaca azila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje