Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka: Djeca ISIL-ovaca su hodajuće bombe

Preuzmite sliku

Šef njemačke obavještajne agencije želi revidirati propise o zabrani praćenja djece, zbog zaštite od “potomaka islamskih boraca koji se vraćaju s ratišta” i koji bi kao “spavači” mogli izvoditi napade.

Hans-Georg Maassen, direktor agencije BfV, rekao je da se sigurnosni zvaničnici pripremaju za povratak boraca grupe ISIL u Njemačku sa, kako je rekao, “djecom kojoj je možda ispran mozak”, ali je istakao da ne očekuje neki “veliki talas dolazaka”.

Blizu 1.000 ljudi, kako se vjeruje, otišlo je iz Njemačke u Siriju i Irak, a neki se vraćaju s porodicama.

“Samo se mali broj od 290-ero djece koja su napustila Njemačku ili su rođena u Siriji i Iraku vratio. Mnogi su još tamo ili se sele u Afganistan”, naveo je Maassen.

On smatra da Njemačka treba revidirati stroge zakone o praćenju djece mlađe od 14 godina kako bi se pripremili na “rizik da napade izvedu djeca i od devet godina koja su odgojena u školama ISIL-a”.

“Oni su vrlo rano došli pod utjecaj terorističke ideologije, u školama i vrtićima, naučeni su da se bore i nekad primoravani mučiti i ubijati zatvorenike. Mi moramo biti svjesni da su ta djeca možda hodajuće bombe i da im može biti ispran mozak kako bi izvršili napade”, pojasnio je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje