Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Nebraska uvela moratorijum na smrtnu kaznu

Poslanici u parlamentu Nebraske su danas izglasali moratorijum na izvršenje smrtne kazne, čime je Nebraska postala 19. američka savezna država u kojoj je taj moratorijum na snazi.

Prijedlog zakona je podržalo 30 poslanika, dok je 19 bilo protiv, ali je to bilo dovoljno za odbacivanje žalbe guvernera Nebraske iz redova Republikanske stranke Petera Rickettsa i stupanje zakona na snagu, prenijela je agencija AFP, javlja Tanjug

Nebraska je prva tradicionalno konzervativna savezna država koja je uvela moratorijum na smrtnu kaznu od 1973. godine, kad su to učinile vlasti Sjeverne Dakote.

U Nebraski je posljednje pogubljenje izvršeno 1997. godine i to na električnoj stolici, a od uvođenja smrtonosne injekcije niko nije pogubljen ni tom ni ijednom drugom metodom.

Pored toga, u Nebraski od decembra 2013. više ne mogu da se izvršavaju smrtne kazne pošto je istekao rok trajanja jednog od tri lijeka koji se koriste pri pogubljenju smrtnonosnom injekcijom.

Ricketts je početkom mjeseca objavio da je Nebraska kupila dva lijeka koja su joj nedostajala, ali su protivnici smrtne kazne tada istakli kako i dalje smatraju da u toj saveznoj državi neće skoro biti novih pogubljenja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,