Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine: “Jezero flamingosa” u Keniji ugroženo zagađenjem

Preuzmite sliku

Zagađivanje vode sve više ugrožava ekosistem jezera Nakuru u kenijskoj provinciji Rift Valley, jednog od najljepših ornitoloških rezervata na svijetu, piše Anadolu Agency (AA). 

Nakuru je stanište za više od 56 vrsta sisavaca, 300 vrsta biljaka i više od 450 vrsta ptica, a širom svijeta je poznato po tome što ga godišnje nadleti blizu 2,5 miliona flamingosa koji se hrane algama kojima jezero obiluje zbog visokog nivoa slaniteta vode. Prije četiri godine jezero je uvršteno na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

U posljednjih deset godina veliki broj flamingosa koji borave u okolini jezera je uginuo. Stručnjaci za zaštitu okoliša smatraju kako su uzrok tome toksini koji zagađuju vodu.

Naučnik koji istražuje nivo zagađenosti jezera Jackson Raini je u razgovoru za AA rekao kako mještani u jezero odlažu velike količine otpada.

“Nizak nivo vode također otežava proces prirodnog prečišćavanja jezera i rijeka koje se u njega ulijevaju. Proizvođači alkohola u Nakuruu bacaju otpad u rijeke čija voda dospijeva u jezero, što direktno ugrožava ekosistem”, kazao je Raini objasnivši da tako truju vodene životinje i biljke, a lančano i ptice koje se njima hrane.

Pokušaji stručnjaka da se podigne svijest o važnosti zaštite prirodnog okruženja nisu naišli na razumijevanje mještana.

Vlada Njemačke izdvojila je 14 miliona eura za detoksikaciju jezera.

Lina Dunnzlaff iz Njemačke razvojne banke izjavila je za AA da je taj novac namijenjen detoksikaciji vode u jezeru kao i upravljanju rijekama koje se u njega ulijevaju u cilju očuvanja divljih životinjskih vrsta u Nacionalnom parku jezera Nakuru.

Irena Wahome, stručnjak za okoliš sa Univerziteta Egerton u Nakuruu, upozorila je da bi, ako vlasti ništa ne urade, zemlja uskoro mogla ostati bez egzotičnih ptica. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: