Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan: Umro Mirza Delibašić, ubijen John Lennon

Preuzmite sliku

Na današnji dan 1941. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija objavili su rat Japanu koji je dan ranije napao američku bazu Pearl Harbour na Havajima.

Na današnji dan 1542. rođena je Mary Stuart, škotska kraljica od 1560. godine. Zbog prokatoličke politike bila je primorana da abdicira 1567. i da se skloni u Englesku gdje je dospijela u zatvor i poslije 18 godina zatočeništva pogubljena 1587. godine pod optužbom da je pripremala zavjeru protiv engleske kraljice Elizabete I.

Papa Pije IX 1854. godine proglasio je dogmu o bezgrešnom začeću Bogorodice.

Na današnji dan 1925. godine objavljena je knjiga Adolfa Hitlera “Mein Kampf”, u kojoj je izložena koncepcija “Novog poretka” i rasne supremacije Nijemaca.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u kosmosu na današnji dan 1966. godine potpisalo je 28 zemalja, uključujući SSSR i SAD.

1980. godine jednog od osnivača i člana grupe “Beatles” Johna Lennona ubio je njegov fan Mark David Chapman.

Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič 1991. godine potpisali su u Minsku, u Bjelorusiji, sporazum o formiranju Zajednice Nezavisnih Država. Time je prestao da postoji Sovjetski Savez.

U Londonu je 1995. godine počela dvodnevna konferencija na kojoj je za bivšu Jugoslaviju, umjesto ženevske Mirovne konferencije, osnovan Savjet za sprovođenje mira. Carl Bildt, švedski diplomat, imenovam je za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. U radu konferencije učestvovali su ministri vanjskih poslova 40 zemalja te predstavnici brojnih međunarodnih organizacija.

U Sarajevu je 2001. godine umro Mirza Delibašić, bh. košarkaška zvijezda, sportaš sa međunarodnim uspjesima za kojeg kažu da je bio ¨as van serije¨. Rodio se u Tuzli 9. januara 1954. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,