Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan: Rođena Margaret Thatcher, poznata kao “Iron Lady”

Preuzmite sliku

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

54. – Preminuo rimski car Klaudije. Sestra cara Kaligule Agripina mlađa otrovala je muža Klaudija kako bi na njegovo mjesto sjeo njezin sin Neron koji je ujedno bio posljednji potomak julijevsko-klaudijevske loze.

1307. – Francuski kralj Filip IV dao je uhititi stotine pripadnika Templarskog reda pod optužbom za herezu.

1792. – Tadašnji američki predsjednik George Washington postavio kamen temeljac za Bijelu kuću, zvaničnu predsjedničku rezidenciju.

1884. – Greenwich proglašen lokacijom univerzalnog vremenskog meridijana (GMT – Greenwich Mean Time) prema kojem su postavljene Zemljine vremenske zone.

1905. – Preminuo glumac Sir Henry Irving. Bio je prvi glumac kojem je dodjeljena plemićka titula. Poznat je po tumačenju likova iz djela Williama Shakespearea.

1923. – Velika narodna skupština Turske (TBMM) proglasila Ankaru glavnim gradom.

1925. – Rođena prva britanska premijerka Margaret Thatcher, koja je zbog svoje čvrste politike ostala poznata kao “Iron Lady” (Čelična dama). Thatcher je preminula 8. aprila 2013. godine.

 • martgaret-thacher1
 • Po zanimanju advokatica i hemičarka, Margaret Thatcher 1974. godine postaje prva predsjednica konzervativne stranke, a potom i prva predsjednica vlade Ujedinjenog Kraljevstva, koji je položaj držala od 4. maja 1979. do 28. novembra 1990. godine, što je najduži mandat jednog predsjednika vlade Ujedinjenog kraljevstva od 1827. godine.

  Ostat će zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. vijeka, sa podjednakim brojem onih koji su je idealizirali i onih koji su je osporavali. Ono što joj, međutim, niko ne može osporiti jest činjenica da je pokazala više odlučnosti nego bilo koji drugi političar njene generacije. Poznata je po odličnim odnosima sa Ronaldom Reaganom, koji ju je izuzetno cijenio i smatrao svojim najbližim savjetnikom te po načinu na koji je Ujedinjeno Kraljevstvo odvela u Falklandski rat 1982. godine.

  1964. – Posada svemirske letjelice “Vashod 1” lansirane dan ranije, sigurno se vratila na Zemlju.

  1977. – Četvorica palestinskih militanata otela su Lufthansin avion na letu prema Frankfurtu i njemačkim vlastima postavili zahtjeve za oslobađanje 11 zatvorenih članova RAF-a (Rote Armee Fraktion), te 15 miliona dolara.

  1982. – Rođen plivač Ian Thorpe.  U karijeri je osvojio pet zlatnih olimpijskih medalja, te čak 11 naslova svjetskog prvaka. Poznat je i pod nadimkom “Thorpedo” i “Thorpey”.

  1990. – Nakon duže od sedam decenija u moskovskoj crkvi Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu održana je prva pravoslavna liturgija.

  1997. – Britanski supersonični automobil uspio da na tlu probije zvučni zid.

  2006. – Ban Ki-moon izabran za generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN). (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje