Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muzej oldtajmera u Izmiru: Među 130 automobila i replika Batmobila iz 1966. (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Emre Umurbilir – Zanimanje braće Ozgorkey iz Izmira koje je počelo 2002. godine sakupljanjem starih automobila u jako lošem stanju rezultiralo je otvaranjem muzeja u kojem se nalazi 130 oldtajmera i 40 motora, piše Anadolu Agency (AA).

Jedan od braće Murat otvorio je muzej Key, a kako je kazao za AA priča je počela 2002. godine kada je njegov brat Selim počeo sakupljati stare tipove automobila.

Braća nabavljaju stare modela luksuznih automobila, poznatih marki, obnavljaju ih i izlažu. Prema Muratovim riječima, uživali su u ovom zanimanju te je svakim danom rastao broj automobila koje je ponovo trebalo “vratiti u život”.

Tako su odlučili otvoriti muzej kao nešto novo u kulturnoj i turističkoj ponudi Izmira. Početkom ljeta ove godine i ostvarila se njihova želja. Rade na principu da uzimaju automobile u jako lošem stanju. Na početku su radili sa različitim modelima iz Turske da bi u posljednjih sedam godina počeli i uvoziti neke modele iz inostranstva.

“Većinom su to automobili koje nismo pronašli u Turskoj”, ispričao je Murat. Naglašava da su neki automobili, unatoč godini proizvodnje, u dobrom stanju.

Govoreći o radovima koje sprovode na starim automobilima Murat kaže da im je potrebno najmanje šest mjeseci ukoliko automobil rade ispočetka.

Zbog toga, napominje, nije bilo moguće u nekom kratkom vremenskom roku, imati na jednom mjestu veliki broj automobila.

“Svi sutomobili u muzeju su u voznom stanju. Imamo još onih na kojima radimo. Da bismo proširili muzej planiramo otvoriti još neke dijelove. Imamo različite ideje koje ćemo sprovesti u djelo u skorijoj budućnosti”, poručio je Murat.

Kao brojnoj drugoj djeci i Muratov junak iz djetinjstva je Batman. Tada je, kako kaže, imao igračku Batmobile. Ponosan je, pojašnjava, što posjeduje jednu od replika Batmobila, korištenog u filmu “Batman” iz 1966. godine.

Muzej posjeduje 130 automobila i 40 motora proizvedenih od 1800. do 2011. godine. Među različitim modelima se nalaze i prvi modeli svjetski poznatih marki BMW, Mercedes-Benz, Cadillac, Ford i Porsche. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,