Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mlada Sarajka sa Sorbone: Hemičari su zapravo maštoviti umjetnici (FOTO)

Preuzmite sliku

Gošća Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology, tačnije njegovog Medicinskog fakulteta je Mona Muhidinović, dvadesetogodišnja Sarajka, koja je školovanje nastavila na Univerzitetu Sorbona, u Parizu.

Bavila se glumom, manekenstvom, plivanjem, ali je hemija ipak njena prva ljubav. Prirodne nauke su je počele zanimati još u osnovnoj školi, ali ljubav prema hemiji se rodila početkom srednje škole.

– Svi smo mi hemičari, čak i oni koji ne studiraju hemiju. Sve oko nas je hemija, kada kuhamo, čistimo, stolica na kojoj sjedimo, boja naše majice, krema koju stavljamo na lice… Ja studiram hemiju, jer je istinski volim i znam da mi nikada neće dosaditi. Hemičari su zapravo i umjetnici. Naš zadatak je da budemo maštoviti i, zahvaljujući maštovitom umu naučnika, hemija napreduje iz dana u dan – govori Muhidinović.

 • Uvijek je željela studirati na Sorboni, s obzirom da je to prestižni univerzitet, a ono što je u Parizu dočekalo je, kaže, daleko bolje od onoga što je zamišljala.

  – Moji snovi su postali realnost. Francuska je zemlja koja me je oduvijek privlačila, a kada živite u, kako ga neki nazivaju, gradu ljubavi i svjetlosti, svaki momenat je kao u filmu. Kada, pored toga, imate priliku i da studirate u Parizu imate mogućnost da grad upoznate iz druge perspektive – rekla je za Moja BiH.

  Mona se može pohvaliti i time što je jedina djevojka iz BiH koja je u svojoj generaciji primljena na Univerzitet Sorbona, a njen raspored u Parizu je popunjen što joj ostavlja malo vremena za nju. Međutim, smatra kako je sve pitanje prioriteta.

  – Najbitnije mi je da svaki dan radim ono što volim, tada sam najzadovoljnija i nije mi teško ustajati rano svako jutro i ostajati po deset sati na fakultetu koji zahtijeva mnogo truda i odricanja – dodala je.

  U Parizu namjerava nastaviti i master-studij. Francuska je, kaže, zemlja koja mnogo sredstava ulaže u istraživanje, ali i u kozmetiku. Sebe vidi u nekoj od svjetskih kompanija, kao šefa projekata u istraživanju novih tehnologija kada je u pitanju kozmetika.

  Na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology, kako kaže, najviše ju je dojmila pozitivna energija koja vlada među studentima, ali i uposlenicima. Laboratorije su opremljene po evropskim standardima, a moto ovog univerziteta je “Ex solo ad solem”, što znači “od zemlje od sunca”, čime univerzitet obećava svojim studentima da će biti prihvaćeni odakle god dolaze.

 • U BiH već odavno postoje stručnjaci u polju hemije, kao što ima i još talentovane djece, ističe Mona.

  – Nažalost, BiH ne odvaja budžet za prirodne nauke. Zbog toga je jako teško prikupiti sredstva da bi se napravio ikakav uticaj na razvoj hemije. Bila bih najsretnija kada bih mogla učestvovati u razvoju ove predivne nauke, ali jedna osoba ne moze sama učiniti mnogo. Voljela bih da investitori ulažu u izgradnju laboratorija i tvornica, gdje bi stručnjaci i nove mlade nade mogle da napreduju – smatra Mona.

  U BiH se, priča Mona, ne bi voljela vratiti dok ne završim ono što želi i dok ne izgradi sebe kao osobu.

  – Ako bih se već vratila u BiH, onda bi to trebalo da bude sa nekim velikim projektom – za kraj ističe naša sagovornica. (Moja BiH)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje