Subota, 22. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Meteorološki tsunami pogodio Korčulu (FOTO)

Meteorološki tsunami (šćiga, seš) pogodio je Vela Luku na Korčuli u srijedu ujutro! Ova relativno rijetka meteorološka pojava naglo je počela oko 8,30, a trajala je s manjim ili većim intenzitetom gotovo do 11 sati, piše portal Crometeo kojem je njihov član Darko Dragojević dojavio što se dogodilo, prenosi Večernji list.

– Sve je počelo oko 8.30 sati. Prvo dizanje mora bilo je naglo, a more se diglo oko metar i pol iznad uobičajene razine. Iako more nije prodrlo u kuće, stiglo je do mnogih objekata i ulaznih vrata. Stradalo je nekoliko brodica, no šteta bi bila znatno veća da se ovo događalo tijekom noći. Ovako su ljudi mogli vidjeti i prepoznati što se događa, pa su brzo reagirali. Oscilacije plima i oseka bile su većeg i manjeg intenziteta i trajale su gotovo do 11 sati – rekao je Darko Dragojević.

Kod meteoroloških tsunamija u atmosferi postoje brze promjene u pritisku zraka na relativno malom području. Te su pojave najčešće za vrijeme prolaska fronte ili na rubu olujnih kumulonimbusa gdje je zrak toliko nestabilan da se izrazito mijenjaju polja tlaka zraka i vjetra, piše Večernji.hr. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,