Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina počela sklapanje najvećeg teleskopa na svijetu

Preuzmite sliku

Kina je počela na jugozapadu zemlje sklapanje najvećeg radioteleskopa na svijetu koji će pokriti prostor jednak veličini 30 fudbalskih terena, javljaju zvanični mediji.

  • kina-najveci-radioteleskop2
  • Naučna zajednica teleskop naziva skraćenicom FAST – radioteleskop sferičnog prečnika od pet stotina metara (Five-hundred-metre Apertre Spherical radio Telescope).

    Glavni reflektor teleskopa biće sastavljen od 4.450 trouglastih panela, koje su juče počeli da instaliraju tehničari projekta, javlja agencija Sinhua. Kada bude završen iduće godine teleskop će biti veći od radio teleskopa Aresibo na Portoriku, koji ima prečnik od 305 metara. Teleskop FAST takođe će imati znatno veću osjetljivost od sistema Aresibo.

    – Pomoćiće nam da istražujemo inteligentan život van naše galaksije i porijeklo svemira. Kina je do sada morala da se oslanja na informacije iz druge ruke u ovoj oblasti – rekao je generalni direktor kineske astronomske kompanije Vu Siangling.

    FAST čija izgradnja je počela u martu 2011. postavljen je u ruralnoj zoni provincije Guizhou, između tri planine koje mu obezbjeđuju prirodni oslonac. Kina izdvaja milijarde dolara za svemirska istraživanja i osvajanje svemira koje smatra kao simbolom nove snage zemlje pod pokroviteljstvom vladajuće Komunističke partije. (blic.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje