Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kenija: Naoružani muškarci napali studentski kampus, dvije osobe poginule

Preuzmite sliku

Naoružani muškarci su rano jutros napali kampus Univerziteta Garissa, pucajući po studentskim domovima, a u napadu su poginule najmanje dvije osobe, dok su četiri ranjene, saopćili su službenici policije. 

“Policijske i vojne snage su okružile zgrade i pokušavaju osigurati područje na istoku Kenije”, rekao je policijski zvaničnik Musa Yego.

Kenijska nacionalna policija je u pisanoj izjavi saopćila kako su naoružani muškarci nasilno ušli u kampus pucajući u čuvare, nakon čega su otvorili vatru i na policijace koji su osiguravali kampus.

U saopćenju, u kojem se ne navodi broj žrtava, piše kako su policajci i pripadnici drugih sigurnosnih agencija uključeni u akciju izbacivanja napadača iz kampusa.

Sjeverni i istočni dijelovi Kenije, u blizini somalijske granice, su bili česta meta napada grupa koje se povezuju sa somalijskim ogrankom Al-Kaide, grupom Al-Shabab.

Kenija je 2011. godine poslala vojne trupe u borbu protiv Al-Shababa zbog napada na granici. Prošlog mjeseca, ova grupa je preuzela odgovornost za u okrugu Mandera u kojem je poginulo 12 osoba.

Policijska statistika navodi kako je 312 osoba ubijeno u napadima militanata Al-Shababa u Keniji od 2012. do 2014. godine.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: