Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kanada: Otvoren obnovljeni mesdžid, premijer Kanade dobio Kur’an na poklon

U kanadskom gradu Peterboroughu uz prigodnu svečanost otvoren obnovljeni mesdžid koji je zapaljen u novembru prošle godine, dan nakon terorističkog napada u Parizu, a otvorenju je prisustvovao i kanadski premijer Justin Trudeau, javlja Anadolu Agency.

Ovo je važan dan za Peterborough i Kanadu. Šta je bio cilj napadača koji su zapalili ovaj vjerski objekat? Oni su htjeli da nas zavade i nametnu nam mržnju, a desilo se sasvim suprotno. Vidite, ovdje je danas pokazana ljubav, jedinstvo i sve ono lijepo što nas čini Kanađanima. Uvijek ćemo biti sa vama i uz vas“, poručio je kanadski premijer Trudeau.

Svečanosti su prisustvovali i kanadska ministrica zadužena za demokratiju u institucijama Maryam Monsef, brojni zastupnici kanadskog parlamenta, predstavnici diplomatskog kora i brojnih vjerskih i nevladinih zajednica i udruženja.

Predsjednik Udruženja muslimana u Peterboroughu Kenzu Abdalla je ovom prilikom premijeru Trudeau poklonio Kur’an i zahvalio mu se na podršci tokom obnove jedinog mesdžida u tom gradu u kojem živi više od 80.000 ljudi.

Abdala je za kazao da su diplomatski zvaničnici Turske, Pakistana i Francuske posjetili mesdžid samo dan nakon požara i da su poslije toga svi došli da se uključe u obnovu.

Gdje god ima muslimana u nevolji tamo među prvima trči Turska. To je najljepši primjer bratstva“, kazao je Abdalla.

Mesdžid Selam izgrađen je 1994. godine, a u potpunosti je devastiran u požaru koji su nepoznati napadači podmetnuli 14. novembra prošle godine. Za obnovu mesdžida je u rekordnom vremenu sakupljeno potrebnih 110.000 dolara i taj vjerski objekat od danas je ponovo otvorio vrata vjernicima.

U obnovu mesdžida uključile su se i brojne vjerske zajednice, a predsjednik Udruženja Jevreja u Peterboroughu Larry Gillman je kazao da su muslimani i Jevreji u tom gradu uvijek živjeli u slozi i miru i da su i svi Jevreji bili tužni nakon napada na mesdžid.

Dok je trajala obnova mesdžida, muslimani su džuma-namaze klanjali u našoj sinagogi. Sakupili smo i nešto novca i na taj način pomogli obnovu“, kazao je Gillman. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje