Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Južnoafrička Republika: Kod kolumbijskog biznismena dijagnosticiran prvi slučaj virusa zika

Preuzmite sliku

Kod kolumbijskog biznismena koji je u posjeti Johannesburgu dijagnosticiran je prvi slučaj virusa zika u zemlji, saopštio je u petak Aaron Motsoaledi, ministar zdravstva Južnoafričke Republike, javlja Anadolu Agency (AA).

Motsoaledi je kazao da je biznismen pokazao simptome groznice i osipa četiri dana nakon dolaska u Južnoafričku Republiku.

Potvrda o postojanju ovog slučaja ne predstavlja nikakvu prijetnju za južnoafričko stanovništvo, jer se virus ne prenosi sa čovjeka na čovjeka. Njegovi prenosnici su komarci Aedes aegypti ili eventualno može biti prenijet sa majke na fetus tokom trudnoće“, kazao je Motsoaledi.

On je dodao da, iako su Sjedinjene Američke Države nedavno objavile da se virus prenosi i spolnim odnosom, to je veoma rijetka pojava.

Biznismenu je virus zika dijagnosticiran u privatnoj pataološkoj laboratoriji u Johannesburgu, dok će dodatna testiranja provesti Nacionalni institut za zarazne bolesti.

Infekciju je dobio u Kolumbiji prije njegove poslovne posjete Johannesburgu. Pacijent se oporavio i sada se osjeća dobro“, rekao je Motsoaledi.

Ministar zdravstva je kazao i to da će zbog čestih putovanja između Južne Afrike i zemalja gdje je virus zika rasprostanjen, vjerovatno biti još sličnih pojedinačnih slučajeva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje