Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Japan: Najstariji muškarac na svijetu preminuo u 112. godini

Preuzmite sliku

Penzionisani učitelj Sakari Momoi preminuo je u bolnici nakon što su mu otkazali bubrezi, javljaju medicinari

 • sakari-momoi-najstariji-covjek-smrt2
 • Japanac koji je slovio za najstarijeg muškarca na svijetu i tako bio upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, preminuo je u bolnici u Tokiju u 112. godini, piše Anadolu Agency (AA).

  Penzionisani učitelj Sakari Momoi rođen 1903. preminuo je u bolnici nakon što su mu otkazali bubrezi, javljaju medicinari. Lokalni japanski mediji prenoseći ovu vijest podsjetili su kako se Momoi u staračkom domu nalazi od 2013. godine te kako mu je zdravlje bilo dobro.

  Ovaj bivši profesor poljoprivredne hemije je u augustu 2014. godine zvanično uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji čovjek na svijetu nakon smrti Poljaka koji je preminuo u 111. godini života u Sjedinjenim Američkim Državama. Momoi je tokom svog života također obnašao funkciju direktora u javnim srednjim školama prefektura Saitama i Fukushima u Japanu.

  Nakon smrti Momoija, ministarstvo zdravstvo rada i socijalne skrbi je najstarijim čovjekom u Japanu proglasilo Yasutara Koidu (112).

  Anadolu Agency (AA) je tokom 2009. godine intervjuisala ženu na jugoistoku Turske, a koja je tada tvrdila kako je napunila 125. godina iako nije imala identifikacione dokumente koji su to mogli potvrditi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje