Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski pukovnik ubio Palestinca u bijegu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Palestinski ljekar Samer Aliba rekao je da je žrtva Muhammad Ali-Kosbah pogođen u lice i leđa.

Izraelska organizacija za ljudska prava B'tselem objavila je video snimak pogibije 17-godišnjeg Palestinca, koga je ubio izraelski pukovnik, nakon što je bacio kamenicu na njegovo vozilo i razbio vjetrobran.

Snimak, kako se čini, pobija ranije tvrdnje armije da je brigadni komandir, pukovnik Yisrael Shomer, pucao jer mu je život bio u opasnosti. Na snimku se vidi kako Palestinac juriša na vozilo, baca neki predmet na vjetrobran i potom bježi.

Vozilo tada staje i oficir izlazi, nišani i puca. Lice oficira se ne vidi najjasnije i video nema zvuka, navodi agencije AP.

Razbijen vjetrobran

Armija je ranije saopštila da je Shomer primijenio sve propisane mjere, prije nego što je pucao na Muhammada Ali-Kosbaha i objavila je fotografiju razbijenog vjetrobrana.

Ranije je rečeno da se incident još istražuje i odbijen je bilo kakav dalji komentar.

Palestinski ljekar Samer Aliba rekao je još tada da je Ali-Kosbah pogođen u lice i leđa.

Organizacija B'tselem je ranije vojno objašnjenje označila nerazumnim i ubistvo nazvala nezakonitim.

Brat ubijenog, Taer Ali-Kosbah, rekao je da je oficir mogao da ga uhvati umjesto da ga ubije.

“Jasno je da je Muhammad bacio kamen i da je oficir izašao iz vozila. Mogao je da ga uhvati, mogao je da mu puca u nogu, ali je želio da ga ubije”, rekao je Ali-Kosbah.

Incident se dogodio 3. jula kraj Ramallaha na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji navode da je Ali-Kosbah bježao okrenut leđima džipu, da su osim oficira iz vozila brzo izašli i vojnici i da se na snimku vidi kako je jedna osoba potrčala za napadačem, dok je druga najprije stala, a potom potrčala, ali se nastavak potjere i pucanj ne vide jer su van domašaja kamere.

Separaciona barijera

Palestinski očevici, koji su pomagali istragu B'tselem, rekli su da je oficir pucao sa razdaljine od 10 metara i da su potom vojnici otišli.

Videosnimak također pobija ranije izjave palestinskih očevidaca da je Al-Kosbah pokušao da se popne na seperacionu barijeru kada je pogođen.

“Niko ne osporava da je pogodak kamenicom i razbijanje vjetrobrana džipa dovelo u opasnost živote putnika u tom trenutku ali je Al-Kosbah pogođen u leđa nakon što je pobjegao i ne u trenutku kada je postojala neposredna opasnost po život”, saopštio je B'tselem. (agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,