Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Islamski kulturni centar Bar sa džamijom Selimijom: Monumentalni objekat koji prima dvije hiljade vjernika (FOTO)

Preuzmite sliku

U Starom Baru, na tri kilometra od centra grada, smješten je monumentalni Islamski kulturni centar Bar sa džamijom Selimijom, koji je najveća građevina ove vrste u Crnoj Gori i jedna od najvećih na Balkanu.

– Izgradnja počela 2002. godine

Izgradnja centra i džamije počela je 2002. godine, na zemljištu koje je vakuf-vlasništvo Islamske zajednice, a zavještala ga je Fatima Omerbašić, još u 19. vijeku, za potrebe džemata Tuđemili. Novac je na početku prikupljan od mještana, vjernika donatora, te privrednika i barskih iseljenika iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadne Evrope. Dovršetak objekta džamije, prostora kulturnog centra, njegovo uređenje i opremanje u potpunosti je finansiran sredstvima koje je obezbijedila Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Objekat kulturnog centra i džamije pripadaju jedinstvenom džamijskom kompleksu, kapaciteta do dvije hiljade klanjača, čija izgradnja, kao i namjena i funkcija prevazilaze karakter molitvenog objekta. Džamija nosi ime Selimija, u spomen na prvu izgrađenu džamiju u Starom gradu, od koje danas postoje sačuvani temelji.

– Minare visine 42 metra

Džamija Selimija vidi se iz skoro svakog dijela Starog Bara. Dvije minare visine su  po 42 metra, dok je džamija površine 900 metara kvadratnih.

Osim molitvenog prostora, u Islamskom kulturnom centru nalazi se veliki broj sadržaja. U lijevom krilu centra smješteni su muška i ženska abdesthana, kao i prostor za garderobu, višenamjenska sportska i kongresna hala. U desnom krilu nalaze se učionice i informatički kabineti, kancelarije za vjerske službenike i administraciju Odbora, dječiji vrtić sa modernom opremom i igralištem, musafirhana i muhabethana, kao i gasulhana sa modernom opremom.

U lijevom krilu centra nalaze se restoran sa orijentalnom kuhinjom, apartmani za goste, sala za šerijatsko vjenčanje, sala za simultano prevođenje, butik sa vjerskim rekvizitima. Ispred centra je napravljen veliki parking. Ukupna površina džamije i pratećih sadržaja, bez parking prostora iznosi oko četiri hiljade kvadratnih metara

– Najznačajniji projekat u novijoj istoriji Islamske zajednice

Izgradnja Islamskog kulturnog centra u Baru najznačajniji je projekat koji se realizovao u novijoj istoriji Islamske zajednice u Crnoj Gori. Mujdin Milaimi, glavni imam u Baru, u razgovoru za Anadolu Agency ističe da je Islamski kulturni centar i džamija Selimija projekat koji je promijenio sliku muslimana u Baru.

  • islamski-kulturni-centar-bar-sa-dzamijom-selimijom-monumentalni-objekat-koji-prima-dvije-hiljade-vjernika7-2015-07-18
  • “Kao imam koji je boravio nekoliko godina u Baru, mogu reći da je vjerski život u Baru prije izgradnje Islamskog centra bio na vrlo niskom nivou. Infrastruktura nije bila adekvatna, imali smo skučene prostorije, mali broj vjernika. Izgradnjom Islamskog centra situacija se promijenila. Uslovi su mnogo bolji, infrastruktura je urađena, što je olakšica za sve vjernike. Islamski centar je preporod za muslimane, jer ovaj objekat vjernici osjećaju kao svoju kuću”, kaže Milaimi.

    – Turisti svakodnevno posjećuju džamiju Selimiju

    Da je Islamski kulturni centar zajedno sa džamijom Selimijom doista objekat koji je za ponos ne samo muslimanima, već i gradu Baru, govori u prilog potvrda da ovaj objekat svakodnevno posjećuje veliki broj turista, različitih religija.

    “Ponosimo se ovim objektom i cjelokupnim projektom, jer smo pokazali da smo vrijedan narod. Mi svakodnevno iz svih krajeva svijeta imamo posjetioce, koji obilaze ovaj objekat”, kaže Milaimi. (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje