Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Francuska: Radikalna stranka Marine le Pen vodi na regionalnim izborima

Preuzmite sliku

Prema prvim preliminarnim rezultatima danas održanog prvog kruga regionalnih izbora u Francuskoj najviše glasova osvojila je euroskeptična i radikalno desničarska Nacionalna fronta (FN) koja je sa Marine Le Pen na čelu dobila 29,5 posto glasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Na drugom mjestu je konzervativna Republikanska partija bivšeg francukog predsjednika Nicolasa Sarkozyja sa 27 posto glasova, dok je aktuelna vladajuća Socijalistička partija predsjednika Francoisa Hollandea na trećem mjestu sa 23 posto osvojenih glasova. Partija evropske ekologije i zelenih (EELV) dobila je 6,5 posto glasova.

Marine Le Pen je u sjevernoj francuskoj regiji Nord-Pas-de-Calais kao kandidat osvojila 43 posto glasova birača, a njena partija FN je pobijedila u ukupno šest od 13 regija u zemlji.

Za razliku od prethodnih izbora održanih 2010. godine kada je na izbore izašlo 46,4 posto birača, danas je na biralištima bila bolja izlaznost, odnosno glasalo je 51 posto birača.

Iako bitni za kreiranje lokalne i regionalne vlasti, aktuelni regionalni izbori u Francuskoj se prije svega analiziraju kao svojevrsna proba pred predsjedničke izbore koji će biti održani 2017. godine.

Drugi krug regionalnih izbora će se održati 13. decembra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje