Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fragmenti Kur´ana, možda najstariji na svijetu, nađeni u Engleskoj

Preuzmite sliku

Dijelovi teksta iz Kur´ana koji su možda najstariji na svijetu pronađeni su na Univerzitetu u engleskom gradu Birminghamu.

Radiokarbonskim datiranjem ocijenjeno je da je rukopis star najmanje 1.370 godina, što znači da spada u najstarije koji sada postoje, javio je danas BBC.

Stranice muslimanskog svetog teksta nalazile su se neotkrivene u biblioteci na univerzitetu skoro 100 godina. Rukopis je držan sa kolekcijom drugih bliskoistočnih knjiga i dokumenata i nije bio identifikovan kao najstarija verzija kur´anskih sura i ajeta.

Kada je jedan mladi doktorant prilikom istraživanja bliže pogledao stranice odlučeno je da se izvrši radikarbonsko datiranje i rezultati su bili zapanjujući.

Direktorica Odsjeka univerziteta za specijalne kolekcije Susan Voral rekla je da istražitelji nisu ni u “najluđim snovima” očekivali da će rukopis biti tako star.

“Oktriće da imamo neke od najstarijih fragmenata Kur´ana bilo je nevjerovatno uzbudljivo”, rekla je ona.

Testovi su pokazali da su fragmenti napisani na kozjoj ili ovčjoj koži i da daju niz datuma koji pokazuju da tekstovi sa vjerovatnoćom od preko 95 posto potiču iz 568. i 645. godine.

“Mogli bi da nas vrate do samo nekoliko godina od dana osnivanja islama”, rekao je David Thomas, profesor hrišćanstva i islama na Univerzitetu. (beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje